Компании от Саудитска Арабия имат интерес към минно-добивната индустрия у нас

1926
Компании от Саудитска Арабия имат интерес към минно-добивната индустрия у нас
Снимка: iStock

През миналата година България отчита двоен ръст на износа за Кралство Саудитска Арабия спрямо 2020 г. Той възлиза на над 230 млн. щ.д., което е рекордна стойност за 10-годишен период назад. Това стана ясно, по време на посещение на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд. Той участва в международния форум „Future Investment Initiative“, който е едно от най-авторитетните събития в региона. Участие в него взимат представители на над 100 държави, съобщават от пресцентъра на икономическото ведомство.

Инвестиционна карта на България на база суровините, които се добиват у нас бе представена от Стоянов по време на среща с Бандар бин Ибрахим Ал-Хорайф, министър на индустрията и природните ресурси на Кралство Саудитска Арабия. Компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството и да се проучат възможностите за партньорство. България бе поканена и да представи възможностите за инвестиции и капацитета на минно-добиваната си промишленост по време на отраслов форум в Рияд.

Чуждите инвестиции у нас възлизат на 1.06 млрд. евро към края на август

Преките чуждестранни инвестиции у нас достигат 1.06 млрд. евро към края на месец август тази година, сочат предварителните данни на Бъл...

„Страната ни има сериозни традиции и това е сфера, в която може да си партнираме“, подчерта министър Стоянов. Интерес има както към възможностите за концесии у нас, така и за използване на опита на български компании в минно-добиваната индустрия на Саудитска Арабия, стана ясно по време на срещата. Двамата министри коментираха и развитието на зелената енергия и възможностите за обмяна на опит и стартиране на съвместни проекти.

България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитска компании в химическата индустрия. Това бе обсъдено по време на среща на министър Стоянов с Халид Хашим Алдабаг, изпълнителен директор на „SABIC“. Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки. „България може да предложи много – и като стратегическо географско положение и като условия за бизнеса“, посочи министър Стоянов. Той акцентира и на повишения интерес от редица чуждестранни компании към България през последните месеци. Участниците в срещата обсъдиха и последствията върху глобалната икономика от поредицата от кризи.

„SABIC“ е компания, която работи в около 50 държави и има над 31 000 служители. Нетните ѝ приходи през 2021 г. са 6,15 млрд. щ.д. Общите активи на компанията в края на 2021 г. са 78,7 млрд. щ.д.

Участие в първия ден от форума „Future Investment Initiative“ взеха още министри от Франция, Гърция, Финландия и от държавата-домакин, а събитието беше открито от престолонаследника и министър-председател Н.Кр.В. принц Мохамед бин Салман. В рамките на 3 дни мениджъри на едни от най-големите световни компании, политици и инвеститори ще обсъдят новите глобални пътища на инвестициите и тенденции в световната индустрия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика