Мнозинството отхвърли 18 предложения за промени в бюджетите на общините

1382
Мнозинството отхвърли 18 предложения за промени в бюджетите на общините
Снимка: iStock/Guliver

Депутатите приеха размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините за следващата година.

Те бяха приети със 115 гласа "за", 73 "против", 1 народен представител се въздържа. Според приетите текстове общата субсидия за делегираните от държавата дейности в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева.

Над 3 млн. лв. отиват за министерството за европредседателството

Малко над 3 млн. лв. ще е бюджетът на министерството, което беше създадено специално за българското председателство за Съвета на ЕС пре...

От друга страна управляващите отхвърлиха цели 18 предложения на БСП за промени в бюджета на общините за 2018 година.

Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева. Освен чрез републиканския бюджет, правителството има възможност да подпомага общините чрез допълнителни трансфери по решение на Министерския съвет.

Отделно в бюджета бяха предвидени над 35 млн. лева за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища. Предвидена е целева субсидия за капиталови разходи на общините в размер на 164, 110 млн. лева.

По време на дебатите Иван Иванов от левицата заяви, че разпределението на парите е непрозрачно, а в същото време именно в общините се решават проблемите на хората на местно ниво.

"Още в член 1 на Бюджета, в неговата разходна част, се запазва една тенденция за едно непрозрачно, неясно финансиране на общини по избор на правителството, без да има ясен регламент в каква посока и защо се харчат тези пари", коментира той.

Предстои ново среднощно заседание, НС приема бюджета днес

Депутатите удължиха днешното си заседание до приемането на държавния бюджет за 2018 година. Предложението дойде от председателя на пра...

Според Манол Генов (БСП) бюджетите на общините за 2018 г. са в стил "нищо ново под слънцето".

„Изпълнителната власт се отнасят към общините като към доведено и нежелано дете. То трябва да е доволно, благодарно, колкото и каквото му дадат, да не дръзва на големи претенции“, коментира той.

Депутатът припомни, че има новогодишни обещания за стратегии как скоро, но неизвестно кога, ще може по-голяма част от данъците да остават вътре в общините, където хората работят, живеят, плащат данъци и налози.

Той отбеляза, че над 60 % от бюджетите на общините представляват трансфери от централния бюджет. „За някои актуалната справка сочи 65 %. Преди дни Нациналното сдружение на общините в България алармира за близо 10 млн. лв., неплатени от различни ведомства, институции, агенции и министерства за ползване на общинска собственост", коментира той и изброи, че длъжници са: МВР, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването и областните администрации. 

Припомняме, че средствата за образование, здравеопазване и за силовите министерства бяха гласувани късно снощи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика