Петкова: Износът на електроенергия е спаднал с 60%

1133
Петкова: Износът на електроенергия е спаднал с 60%
Снимка: БГНЕС

С близо 60 на сто е спаднал износът на електроенергия спрямо миналата година, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в "Мини Марица-изток".

Освен намаленото потребление на ток в този сезон, причина е максималното натоварване на газовите централи. От намаления износ на ток е засегната и ТЕЦ "Марица-изток 2", която има 72 милиона лева загуба за миналата година.

От април всеки битов потребител може да смени доставчика си на ток

От април всеки битов потребител може да излезе на свободния пазар и да смени доставчика си на ток. Комисията за енергийно и вод...

Като основен проблем за увеличената загуба на най-голямата топлоцентрала в България министър Петкова посочи разходите за емисии, които за 2015 година са били 120 милиона лева, предаде БНР.

"Трябва да се търси възможност и решение на този въпрос чрез повишаване на ефективността. Трябва да се търси възможност за инвестиране в такива технологии, които да дадат възможност за улавяне и съхранение на емисиите. Трябва да се направи и анализ на себестойността, на разходите, които формират цената на електрическата енерги", заяви тя.

На въпрос ефективна ли е структурата на Българския енергиен холдин, енергийният министър посочи, че за първи път тази година холдингът е реализирал печалба от 29 милиона лева, но не каза колко струва издръжката му годишно. Министър Петкова не коментира с колко би могла да се вдигне цената на тока при поискано увеличение от ЕРП-тата между 15 и 20 на сто, но каза, че вярва в обективността на регулатора.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че тези проценти са нереалистични и подчерта, че при определяне на новите цени ще бъде защитен обществения интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика