Стойнев: Цялата вина за енергетиката я носи ГЕРБ

18165
Стойнев: Цялата вина за енергетиката я носи ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Досега никога не съм обвинявал предишните управляващи за ситуацията в енергетиката, но след вчерашното изявление на народни представители от ГЕРБ вече трябва кажа истината: Целият проблем в енергетиката се дължи изцяло на предишното управление. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев във Видин, където се провежда заседанието на МС, предаде БГНЕС.

Сега ние в момента се опитваме да оправим погрешно взетите решения от страна на ГЕРБ и Бойко Борисов, добави министърът. "Това, което се случва днес с ЕРП-тата, е заради некомпетентни решения на предишната власт. Вчера разбрах за идеите, които се дават от бившия енергиен министър Делян Добрев, с цел да помогнел. Първата му идея е тези 193 млн. лв., които според него били дадени за "Южен поток", да отидат към БЕХ. Той не е добре информиран или са го подвели информаторите му" , констатира Стойнев. "Такива средства не са предоставяни на проектната компания. Капиталът ще бъде увеличен със заем от страна на "Газпром". Такъв заем още няма, така че капиталът на проектната компания не е увеличен", повтори Стойнев. "В момента се харчат парите единствено на бившия ръководител на компанията г-н Гергов, чиято жена е народен представител от ГЕРБ", уточни той. Стойнев коментира и още препоръки от Добрев и му напомни по отношение на ВЕИ-тата, че тези 1000 мегавата нови мощности са присъединени към системата през 2012 г., т. е. при управлението на ГЕРБ.

Стойнев призна, че има дисбаланс в системата на ВЕИ-тата и при среща с представители на бранша са потърсили начини за подпомагането им както и да се разширят възможностите им за бизнес. На фона на лобистите за ВЕИ-тата от ГЕРБ, той бе категоричен: Предпочитам да съм лобист на българската енергетика.

Стойнев подчерта, че никога не е говорил за национализация на ЕРП-тата. "След въпрос готова ли е държавата в случай на продажба да участва при закупуването на тези дружества , аз казах "да", поясни министърът. Той опроверга и тезата, като заяви, че НЕК не дължи никакви пари на ЕРП-тата. Един от проблемите при тях е, че едни пари са прихванати неправомерно , но ние трябва да спазваме закона, подчерта той като допълни, че това трябва да правят и нашите и чуждите инвеститори. Стойнев подчерта още, че държавата търси начини винаги и навсякъде да работи за разширяване на чуждите инвестиции в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика