Стойнев се поприсети, че и НЕК има дългове към ЕРП-тата

27073
Стойнев се поприсети, че и НЕК има дългове към ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

За нов начин, при който ЕРП-тата да бъде компенсирани навреме за произведеното количество "зелен ток" от НЕК, както е по договор, заговори енергийният министър Драгомир Стойнев.

След като от миналата седмица насам Стойнев само натискаше ЕРП-тата да си платят, сега министърът се сети, че и НЕК има дългове към дружествата. Това стана по време на изслушване и обсъждане на информация за състоянието на електроснабдителните дружества в Комисията по енергетика на парламента, предаде Агенция "Фокус".

И „Енерго Про” ще съди България

Електроразпределителното дружество „Енерго Про” ще съди България в Международния арбитражен съд към Световната банка във Ва...

„Важно е да си зададем въпроса защо е възникнал този проблем. Въпреки че има възражение от ДКЕВР, продължават определени действия от страна на ЕРП-та. Тези пари, които са от емисиите, в НЕК продължаваме да събираме средства, и те нямат нищо общо с този проблем, който е в момента. Проблемът е, че ако НЕК предоставя фактура за 100 единици, получават приход за 60 единици. Защо се е получило така”, попита министър Стойнев.

„Длъжен съм, като принципал на дружеството, да търся парите, които ЕРП-тата дължат на това дружество. Трябва да има нормални европейски практики и законодателството да се спазва. НЕК сезира прокуратурата, защото в крайна сметка липсват едни средства. Къде са отишли? Не можем да кажем дали са имали право да ги прихващат, но те липсват в НЕК и те трябва да бъдат платени. Трябва да има разговори, диалог, трябва проблемите да се решават заедно”, заяви Драгомир Стойнев. И добави, минавайки пак в атака: „Защо ЕРП-тата не са знаели за това толкова огромно присъединяване на мощности”.

На този въпрос отговори депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който припомни, че законът, който регламентира тези присъединявания, е направен 2007-2008 година. "При положение, че е очевидна липсата на финанси в цялата енергийна система, колкото и да се опитвате да си измиете ръцете, на народните представители не им е работа да решават търговски спорове, а в момента това правим. Как при положение че се знае тази липса, ДКЕВР два пъти успя да намали цените на електричеството, при положение че никъде не се казва по какъв начин намаляват и приходите, и разходите? Вариантите са два – единият е, че имаме престъпна некомпетентност от страна на ДКЕВР, другият е, че ДКЕВР е придатък на управляващото мнозинство и се опитва да прави социална политика чрез цената на тока".

„Не приемам да не се плащат фактурите към Националната електрическа компания”, подчерта министър Стойнев.

Не трябва вината за проблемите в енергетиката да се прехвърля върху ЕРП-тата, заяви президентът

ЕРП-тата формират едва 8 процента от всички разходи за електроенергия на потребителите, при тях ли е проблемът за "дупките" в енергет...

Същевременно червеният депутат Таско Ерменков посочи, че "основната маса на задлъжнялостта в енергийната система е възникнала в периода юни - юли 2012 година".

„През този период ЕРП-тата са предприели мерки да предупредят ДКЕВР, че предстои бум от зелена енергия, за което трябва да бъдат предприети мерки. ДКЕВР по това време взема едно решение, с което вместо да се въведе регулаторен начин за ограничаване на включванията, взема решение, в резултат на което се получава огромна сума, която в момента е дължима в системата. Не е моя работа дали е престъпна небрежността на ДКЕВР през този период. Трябва ЕРП да седнат с ДКЕВР и НЕК да намерят общия изход от ситуацията. Фалирала НЕК не е хубаво, но и фалирали ЕРП-та не е хубаво”, заяви Ерменков.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Ивайло Московски добави: „Чуха се документи, които са изпращани към ДКЕВР и са излежавали по 5-6 месеца без отговор. Поради неспособността на управляващите, на това правителство да се справят с проблема, те прехвърлят темата във външен от системата субект, които са ЕРП-тата. Те не са част от държавната структура на системата. Така, както сте я подкарали, е почти сигурно, че ще фалирате ЕРП-тата, което няма да реши проблема. В НЕК има недостиг от 400 милиона. Предложихме тези средства да бъдат записани в бюджета, не го направихте, казахте, че ще ги съберете от вредни емисии, откъдето са сто милиона. Ако ги бяхте записали в бюджета, нямаше да стигнем до това положение”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика