ТЕЦ Варна обвини НЕК в просрочване на задължения за милиони

31360
ТЕЦ Варна обвини НЕК в просрочване на задължения за милиони
Снимка: БГНЕС

Споровете между ЕРП-тата и НЕК придобиха нови измерения, след като компанията ТЕЦ Варна АД, която е под шапката на ЧЕЗ България, обвини Националната електрическа компания, че системно просрочва задълженията си.

Заради финансови проблеми работещите в ТЕЦ Варна се готвят за протест.

"От 2010 г. насам всеки месец има забавяне на плащанията към топлоелектрическата централа във Варна, като към 26 март. просрочията възлизат на 27,3 млн. лв., а заедно с лихвите сумата достига 35,4 млн. лв. Застрашени са и работните места на повече от триста български енергетици, а оттам и препитанието на повече от триста български семейства. Неплащането на задълженията за доставена електрическа енергия затруднява оперативната работа на централата и не й позволява да извършва навреме плащанията към нейните служители, доставчици и контрагенти. За да изпълнява своята дейност, ТЕЦ "Варна" ЕАД е принуждавана да прибягва до банкови кредити, които допълнително утежняват и без това трудното финансово положение на централата. Дружеството приключи финансовата 2013-та година със загуба в размер на 67,6 млн. лв.", казват от компанията.

"Водени от своята професионална отговорност многократно водихме разговори за възстановяване на плащанията от НЕК ЕАД към ТЕЦ Варна ЕАД. За съжаление до настоящия момент не е постигнат ефект. Нещо повече, с назначаването на всяко ново ръководство на НЕК се налагаше преговорите да започват отначало.

С поредно писмо до НЕК ЕАД ги приканихме, до 27.03.2014 г. да осъществи плащанията към ТЕЦ "Варна" ЕАД. Със съжаление отбелязваме, че това не се случи", посочват още от ТЕЦ-а.

"Следвайки възможностите, предвидени в нормативната рамка и регулаторните механизми, потърсихме решение чрез независимата ДКЕВР и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев като принципал на НЕК ЕАД. На 28.03.2014 г "ТЕЦ Варна" ЕАД подаде в ДКЕВР жалба срещу НЕК ЕАД с искане за решение по възникналия спор. Очакваме от независимия регулатор своевременни стъпки, в съответствие с дадените му по закон правомощия, за предприемане, от страна на НЕК, на адекватни действия за прекратяване на продължаващото нарушение и извършване на дължимите на ТЕЦ Варна забавени плащания", каза Петър Баран, Член на Управителния съвет на "ТЕЦ Варна" ЕАД и Главен оперативен директор на ЧЕЗ за България, се обяснява в съобщението.

ЧЕЗ купи 100% от ТЕЦ "Варна" през 2006 г. за 206 млн. евро и вложи близо 100 млн. евро в увеличение на капитала с 16%. ТЕЦ-ът е най-голямата мощност в Североизточна България и практически не работи през последните десет дни. Точно ТЕЦ Варна беше една от основните причини за стабилността на енергийната система при спирането на доставките на руски газ през януари 2009 г., при удължения ремонт на блок 6 на АЕЦ "Козлодуй" през есента на 2010 г., както и по време на стачните действия на миньорите от "Мини Марица-изток" през януари 2012 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика