Васил Велев посочи защо дългосрочните договори за ток не могат да помогнат изцяло на бизнеса

4356
Васил Велев посочи защо дългосрочните договори за ток не могат да помогнат изцяло на бизнеса
Снимка: БГНЕС

Само няколко от големите предприятия в България могат да си позволят да купуват енергия на база "дългосрочен договор" - всички други купуват при ползване на сегментите "Ден напред" и за конкретния ден, защото нямат капацитет да обработят цялата енергия за 24 часа. Това каза Васил Велев, председател на АИКБ пред Actualno.com. Той коментира темата с повдигания периодично въпрос от работодателите за скъпия индустриален ток.

Велев посочи, че движението на потреблението дори само за ден е със силни флуктуации - пикове и спадове, и няма как да бъде предвидено с абсолютна точност в дългосрочен план. Затова дългосрочните договори са само база, но това, което е необходимо допълнително като ток в краткосрочен план, трябва да се купува или в конкретния ден, или в сегмента "Ден напред" на енергийната база. Но при "Ден напред" и закупено количество от търговците по дългосрочен договор от производителите може да позволи манипулации, защото търговците може да не пуснат необходими количества на изгодна цена.

Фондовата борса в София купи Българската независима енергийна борса

Българска фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Стойността на сделката между БФ...

Отделно, Велев каза и друго - при дългосрочните договори има клауза за едностранно прекратяване от страна на търговеца в рамките на 30 дни. Това също е проблем на българския пазар. Затова и той приветства съобщението, че Енергийната ни борса се присъедини към общия европейски пазар в сегмента за търговия за деня, а до края на 2020 година се очаква да се присъедини и в сегмента "Ден напред" - защото при голям пазар манипулации са по-трудни, трябва манипулиращият да разполага с огромни възможности да концентрира ресурс.

На изричен въпрос дали има развитие по сигнала до прокуратурата за пазарни манипулации, председателят на АИКБ отговори, че няма допълнителна информация - специално за конкретен заподозрян или заподозрени.

Очакваме съвсем в обозримо време договора с ТЕЦ "Марица Изток" 3 (с КонтурГлобал) да бъде прекратен, защото централата е изплатена. ЕС допуска държавна помощ при недостиг на капацитети, но за това се пускат търгове. Това е механизмът за въглищните централи у нас, а не дългосрочни договори за прекомерна държавна помощ като тези на Мариците, обясни Васил Велев.

Можете да видите интервюто на Ивайло Ачев с председателят на АИКБ Васил Велев по темата в следващото видео (след 38-ма минута).

ЕСО и "Булгартрансгаз" внасят 5% във Фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще внасят 5% от приходите си във Фонда "Сигурно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика