Забраняват етикет "млечен" за продукти с палмово масло

4778
Забраняват етикет "млечен" за продукти с палмово масло
Санкциите за нарушителите скачат три пъти

Продукти, в които са използвани заместители, няма да може да носят наименованието млечен продукт, каза пред журналисти в МС земеделският министър Мирослав Найденов, предаде Стандарт Нюз.

Ще забраним да се използва наименованието "млечен" за продукти, в които има някакво растително масло, най-вече палмово, обясни Найденов.

Първата стъпка беше да регламентираме кои могат да се казват мляко, сирене и кашкавал, но много предприемчиви производители намериха вратичка и почнаха под млечен продукт да слагат палмово масло или нещо подобно, обясни министърът.

На въпрос дали има ограничения за съдържанието на сухо мляко, Найденов каза, че има ограничения по отношение на процентите. „Но тъй като не е финализирано, нека да не изпреварвам нещата. Експертите ще кажат, защото това, което като статистика ми докладва Агенцията по храните и ресорната дирекция в министерството, е, че се засилил вносът на растителни мазнини и на сухо мляко, което убива българското животновъдство”, посочи Мирослав Найденов.

Той направи изявлението след среща при премиера Бойко Борисов с представители на браншовите съюзи на животновъдите в България по повод готвената от МЗХ наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която ще прави ясно разграничение между млечните продукти от сурово мляко и продукти от заместители.

Наредбата ще бъде разгледана на следващото заседание на Министерски съвет. Три пъти ще се повишат санкциите за нарушители. В момента те са в размер от 1 000-3 000 лева.

БДС е факт, но храним ли се по-качествено?

От доста време Българският държавен стандарт "Стара планина" е факт. И въпреки това, непрекъснато се появяват информации, че хранителни...

Производствените мощности ще трябва да се разделят и да произвеждат отделно продукти от мляко от други, в които има растителни мазнини, за да не се стига до злоупотреби. Найденов припомни случай, в който оператор се оправдал, че „сбъркал” бутона.

Така ще се попречи и на дискредитирането на българските продукти навън, категоричен е министърът. Найденов заяви, че използването на заместители не е добре за здравето на хората. Искаме да дадем възможност за правилния информиран избор на потребителя, каза министърът.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика