788 - това е мястото на СУ "Климент Охридски" в света

15910
788 - това е мястото на СУ "Климент Охридски" в света

Софийският университет "Св. Климент Охридски" заема 788-то място в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2012/2013 година, който оценява 2 000-те най-добри висши училища в света, съобщиха от СУ, предаде БГНЕС.

От трите български висши училища в класацията – Софийският университет, Медицинският университет – София и Химико-технологичният и металургичен университет – София, СУ е на първо място. Трите университета са членове на Асоциацията на изследователските университети, създадена през 2008 г.

Основните индикатори, които определят позицията на университета, са броят на статиите, броят на цитатите, общият брой научни документи, импакт факторът и международното сътрудничество.

Класацията се извършва всяка година от Изследователската лаборатория за рейтинг на академичните постижения на университети, създадена като международен проект през 2009 г. в Института по информатика на Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция.

Системата за рейтинг оценява академичните постижения с основен фокус върху научната дейност на университетите. Тя е базирана изцяло на обективни данни, получени от библиометрични източници и следи дейността на около 2 500 висши училища по света, което я прави една от най-пълните системи в света за рейтинг на университетите. Годишен световен рейтинг на университетите се публикува всяка година от 2010 г.

През 2010/2011 Софийският университет е заемал 854-то място, през следващата година – 846-то място в класацията. В същото време на по-предни места са шест турски и осем гръцки университета, което има пряка връзка с финансирането на висшето образование и науката в тези страни, което е многократно повече, отколкото в България, казват от СУ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com