Било логично Борисов да влезе в историята

10100
Било логично Борисов да влезе в историята

Обновяването на учебниците за средно образование става само след изрично разпореждане на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Това заяви директорът на Издателство „Просвета” Никола Кицевски по повод публикациите в медиите по темата „Бойко Борисов влиза в историята за 11 клас”.

„Министерството дава насоките какво и къде да се обнови. Те са задължителни за всички издателства. Такова решение не се взема всяка година и за всички учебници, защото нито е необходимо, нито е технологично възможно. Специално по история има и други промени (обновяване на текстове в съответствие с препоръките на учителите – за прехода от Средновековието към новото време, за Реформацията и Контрареформацията, за френския абсолютизъм), а „сензацията“ Бойко Борисов не е никаква сензация – просто учебникът за 11. клас е допълнен с няколко кратки параграфа за последните 12 години, защото предишното издание свършваше с Иван Костов. И в този нов период – логично – доста повече място е отделено на управлението на Симеон Сакскобургготски и на „тройната коалиция“ на Сергей Станишев, отколкото на ГЕРБ”, заявява Никола Кицевски.

"Анубис" и "Булвест 2000" пускат безплатно електронни учебници

Две от най-големите издателства за учебници и учебна литература "Анубис" и "Булвест 2000" решиха да зарадват учители, родители и учениц...

По думите му - авторите строго са се придържали към фактологията и умишлено са избягвали каквито и да било политически пристрастия. „Защото целта на образованието е не да произведем от нашите деца фанатизирани фенове на „Левски“, ЦСКА или „Лудогорец“ и партийните им еквиваленти, а да ги направим знаещи, мислещи, разсъждаващи, можещи и справящи се с живота. Такива са целите и задачите на учебниците. Жалко е, че сега те стават жертви на политическа запалянковщина и на опити да се манипулира обществото в една или друга насока”, казва Никола Кицевски.

По думите му е вярно, че е нужно време – може би двадесет, може би петдесет, а може би и сто години, за да получи една личност или един период обективната оценка на историята. „Но означава ли това, че докато чакаме, в учебниците трябва да има бели страници? Тогава да задраскаме половин век и изучаването на нашата история да свършва с ранния Живков. Или друго – кой да бъде „включен“ в историята да решаваме чрез допитване до различните фенгрупи във Фейсбук? Това е несериозно”, казва той.

Принцип на учебниците по история в цяла Европа и САЩ е да са включени възможно най-актуалните данни и събития, заявява директорът на Издателство „Просвета”.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com