Делегираните бюджети в образованието стоят заради липса на политическа воля

3055
Делегираните бюджети в образованието стоят заради липса на политическа воля
Снимка: Наси Маркова

Трябват политическа воля и достатъчно аргументи, за да има промяна по отношение на делегираните бюджети за образованието ни. МОН може да инициира законодателна инициатива чрез Министерския съвет. Това заяви пред Actualno.com заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, която не коментира защо няма такава воля сега.

Кастрева поясни, че механизмът на делегираните бюджети е уреден в Закона за народната просвета и в Закона за държавния бюджет на Република България, включително за настоящата година. Това е норма и в новия Закон за предучилищното и училищното образование, добави тя.

Миков: Кунева няма да се справи със ситуацията

Готвеният от ГЕРБ закон за средното образование ще предизвика тежки проблеми в обществото: "Този закон е дело на бившата зам.-министъ...

По думите на Ваня Кастрева броят на учениците не е определящ фактор за формирането и разпределението на бюджета на МОН. Последната дума в случая е на Народното събрание, което определя бюджета на МОН, добави тя.

Заместник-министърът на образованието се съгласи да коментира и вечната тема с "несменяемите директори" в образованието ни. Такъв например е случаят с директора на Италианския лицей Величка Велянова, която е временно изпълняваща длъжността от 1987 година насам. Принципал на лицея обаче е Министерството на културата.

"Не вярвам в недосегаемостта. Убедена съм, че на младите специалисти трябва да им се помага и да им се дава възможност за развитие. Аз лично при всяка възможност го правя. Г-жа Стела Запрянова (бел. ред. - директор на столичното 73-то СОУ, която беше пенсионирана с мотива за възраст), както и г-жа Величка Велянова са доказани професионалисти, които продължават да работят и след достигане на пенсионна възраст. Техните трудови договори могат да бъдат прекратени по тяхна молба или с решение на техния работодател. На директора на 73 СОУ това е началникът на Регионален инспекторат по образованието – София-град, а на директора на Италианския лицей е министърът на културата. Всеки работодател има свои мотиви за едно или друго решение, което понякога се тълкува разнопосочно, включително и като парадоксално. В ролята си на заместник-министър не съм работодател", посочи Ваня Кастрева.

На въпрос на Actualno.com дали одобрява постигнатото от МОН, докато тя беше част от екипа на министър Тодор Танев, Ваня Кастрева отговори с "да". "Търсейки пресечната точка между желаното от мен и възможното, мисля че бе направена успешна стъпка в изпълнение политиката за по-качествено училищно образование. Бяха изпълнени ангажиментите ни, регламентирани в Закона за предучилищното и училищното образование. Бяха осъвременени и актуализирани достатъчен брой нормативни актове", каза тя.

Нови учебници за I и V клас няма да има навреме, виновни са депутатите

По новите учебни програми няма да има учебници за I и V клас, след като АБК обжалва заповедта на г-н Танев. Учениците ще учат по новит...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com