МОН предвижда приемът на студенти да не зависи само от ВУЗ-овете, а и от бизнеса

85228
МОН предвижда приемът на студенти да не зависи само от ВУЗ-овете, а и от бизнеса
Снимка: БГНЕС

Предвиждаме през 2014-2015 г., ако се приеме стратегията, приемът на студенти да не зависи само от заявката на университетите, а и бизнесът да има думата. Самият бизнес да казва от какви кадри в кои региони се нуждае и така да се задава съответната бройка студенти, които да бъдат приети в дадена специалност. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова при провеждането на кръгла маса в Техническия университет по теми на висшето образование, връзката му с бизнеса и иновациите в IT технологиите.

По думите на Клисарова много малко студенти работят по специалността си, като особен е проблемът с инженерно-техническите, природните и педагогическите науки.

Студенти: Искаме ученето за бакалавър да е 3 години

3-годишно обучение за придобиване на бакалавърска степен поискаха студенти от 30 университета от страната на дискусия с премиера и с ми...

„Към 20-те милиона лева за развитие на ИТ сектора добавихме още 5 млн. От тези средства повишихме единния разходен стандарт за инженери, математици и физици. Това бе необходимо, за да мотивираме ректорите да обявяват повече борйки в тези специалности”, заяви Клисарова.

По повод данните, че грамотността на деветокласниците в България е на изключително ниско ниво министърът коментира, че най-важното в момента е да се направи анализ защо има такива резултати. „Според мен децата могат да решават задачи, справят се с формулите, но не могат да ги прилагат в живота, в практиката или просто не сме ги научили достатъчно да мислят. В новите учебни програми трябва повече да залегне творческото мислене на децата - да могат да правят анализ, да ползват текст, да правят изводи, да правят заключения, да бъдат комуникативни, да бъдат предприемачи”, каза още Клисарова.

Тя коментира и срещата на образователните министри от страните в ЕС, която се проведе в Брюксел вчера, като каза, че основният акцент е бил върху връзката между университетите. „Предложи се схема за изграждане на единен европейски технически университет. Оказва се, че цяла Европа страда за инженери, ИТ специалисти, а ИТ технологиите са водещие във всяка сфера. ЕС се разписа за 80 млрд. евро за наука и иновации до 2020 г., дано да вземем поне 1% от тях”, заяви Клисарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com