Ако е "био", е здравословно. Вярно ли е?

1711
Ако е "био", е здравословно. Вярно ли е?
Снимка: Gerhard G. / Pixabay

Много хора искат да се хранят здравословно. Така че няма нищо чудно, че производителите на хранителни продукти снабдяват своите стоки с най-различни указания и символи, които да убедят клиентите, че са направили най-здравословния избор.

Същевременно обаче броят на хората с наднормено тегло и с обусловени от начина на хранене болести като диабет тип 2 или заболявания на кръвообръщението продължават да се увеличават в световен мащаб, и то предимно в индустриалните държави. Тоест там, където рафтовете на супермаркетите са пълни и нито едно желание не остава неизпълнено.

Затяга се контролът при производството на биохрани

Нова наредба затяга контрола при производството на био храни. Преди да стигне до пазара всеки продукт ще преминава през лабораторен ан...

В такъв случай достоверни ли са данните по опаковките или подвеждат? "Еднозначен отговор няма", казва Даниел Веферс, професор по химия на хранителните продукти в университета "Мартин Лутер" в Хале.

"Био" не значи непременно по-здравословно

Добрата новина е, че там, където пише "био", наистина става дума за "био". То се отнася до начина на отглеждане и на производство, но тези продукти обичайно се свързват не само с устойчивото развитие и опазването на природата, а и със здравословното хранене. Това обаче не може да се каже толкова лесно, отбелязва Веферс.

Да вземем за пример захарта: т.нар. нерафинирана (кафява) захар, която често се внася от далечни страни и често е определяна като "био", изглежда на някои потребители по-здравословна от обичайната бяла захар. Но по химически състав двата продукта почти не се различават, посочва Даниел Веферс. Тоест даден продукт не е по презумпция по-здравословен, щом на него пише "био".

Силата на изображенията

Защо да консумираме органични храни?

Органичната храна се произвежда от екологична система за управление на селското стопанство, която произвежда хранителни добавки, устойч...

Ако на кутията с мляко е изобразена крава, която пасе на зелена полянка, или пък на опаковката на даден плодов десерт се виждат зрели ягоди, те някак ни внушават, че сме направили правилния избор с покупката: кравата се радва на хубав живот, а десертът е пълен с витамини.

"Ако обаче се вгледате в съставките на десерта, ще видите, че той съдържа само някой и друг процент от апетитните плодове", посочва Веферс.

Принципно съставките, представени на пъстрите опаковки, трябва и да се съдържат в продукта. Но изображението не носи сведения за това какъв е техният дял в съдържанието.

Последователността на изброените съставки е важна

Експертът по храните изтъква, че при изброяването на съставките най-отгоре трябва да бъде вписана тази, която е в най-голямо количество. Освен това – един и същи продукт може да се явява под различни имена: лактозата и фруктозата също са видове захар.

Нова организация ще работи за по-достъпна биохрана в България

Все повече българи осъзнават нуждата да променят ежедневието си към по-съзнателно потребление, здравословни и природосъобразни навици, ...

Колкото по-дълъг е списъкът на съставките, толкова по-трудно може да се ориентира в него един непрофесионалист, особено ако са използвани сложни наименования за добавките и т.нар. Е-та – стабилизатори, оцветители и др. "Те не означават непременно, че продуктът не е добър, включително поради това, че повечето присъстват в относително малки количества", обяснява Веферс. Експертът например не разбира неприязънта към добавки като глутамата и посочва, че той присъства в много хранителни продукти по съвсем естествен път – например един процент от него се съдържа в пармезана.

Ключовата роля на хранителните вещества

Независимо с какви красиви картинки и с какви уверения като "без добавена захар", "био" или "100 процента натурален сок" са снабдени продуктите, "най-добрата информация осигурява таблицата с хранителните вещества", казва Даниел Веферс.

Там например е посочено какво е съдържанието на захар в 100 грама или милилитра, като данните включват всички видове захар, които се съдържат в продукта, т.е. и захарта от съставки като плодове или захарни сиропи и концентрати, чието захарно съдържание не може да се идентифицира от списъка със съставките.

Освен това таблицата информира колко калории се съдържат в сто грама от продукта. И ако някой дълго време приема твърде много калории, това неизбежно ще се отрази на теглото му и може да доведе до някое от споменатите по-горе оплаквания.

Био храните не били по-полезни от обикновените

Никакво научно изследване не е показало до този момент ясно, че има полза за здравето от био храните, твърди доклад на Американската ...

Дори да отказва да обобщава, Даниел Веферс казва за храните следното: "Ако делът на баластните вещества в някой продукт е висок, това е принципно много добре". Но много от баластните вещества се намират най-вече в храните, които стигат до нас без картинки и без списък на съставките – зеленчуците.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа