Анализ: Кой ще се отзове, ако Украйна обяви масова мобилизация?

12607
Анализ: Кой ще се отзове, ако Украйна обяви масова мобилизация?
Снимка: Getty Images

Малко са местата, където болката, на която са били подложени украинците през десетилетията е по-силна от Личаковското гробище в западния град Лвов. Сред хълмовете ще откриете местата за последен покой на много от дейците на украинската независимост - от известния поет Иван Франко до композитора Владимир Ивасюк, чието обезобразено тяло е намерено обесено на дърво през 1979 г., по всеобщо мнение жертва на жестокостта на КГБ.

Още: Майк Джонсън: Ще мислим за помощ за Украйна, след като правителството получи финансиране (ВИДЕО)

В наши дни Личаков се е превърнал в гробище на стотици военнослужещи, загинали по време на последната вълна от руска агресия. Усещането за болка е осезаемо. Когато посетих гробището преди няколко седмици, виещият зимен вятър се конкурираше със сърцераздирателния звук на плачещи майки и съпруги, които оплакваха загубата на своите близки. Много от свалените бойци са на около 20 години - в разцвета на силите си. Това пише в материал за CNN от Украйна Михаил Бочурков.

Време е Западът да признае човешката цена на войната

Идвам в Личаков от първите седмици на войната, за да разбера по-добре човешката цена на войната. На фона на дипломатическите спорове на високо равнище за ракети с голям обсег на действие ATACMS и самолети F-16 това е истинското лице на конфликта, което често се пренебрегва в международните заглавия.

Тук, в Украйна, загубите са толкова големи, че засягат почти всяко семейство, допринасяйки за чувството на умора, което покрива страната като студена снежна покривка.

Още: САЩ: Заплахите на Путин за ядрена война са безотговорни

Време е Западът да признае човешката цена на войната - не само смъртните случаи, но и нараняванията, разселването и разкъсването на социалната тъкан, причинено от масовото разселване. Мои приятели медици говорят за предстоящо катастрофално цунами от психични проблеми, след като войниците масово се завърнат от бойното поле.

Тъй като краят на войната не се вижда, а Личаков и другите гробища се пукат по шевовете, служителите са принудени да освобождават място за нови гробове. Въпреки че броят на загиналите във войната доскоро оставаше строго пазена държавна тайна - в неделя президентът Володимир Зеленски определи броя им на 31 000, което е далеч под 70 000, посочени от американски официални лица през август миналата година - именно тези, които са били премълчани, ни напомнят за количеството кръв, пролято в борбата за отблъскване на руските сили.

Още: "Превратът на Майдана": Между пряка демокрация, "киевска клика" и "мръсна война"

"Такива гробища като Личаков има в цяла Украйна", каза ми жителката на Лвов и обществен активист Леся Крепякевич. "Макар че болката е голяма, гордостта също, тъй като тези, които доброволно отидоха в битката, отидоха да ни защитят. Сега това се е превърнало в място за поклонение, където черпим душевна сила".

Няколко души ми казаха, че малките села около Лвов са напълно обезлюдени. Вълната от доброволци, която заля центровете за набиране на войници в началото на войната, почти е изчезнала. Това ме кара да се запитам: между тези, които са загинали, трайно са били извадени от строя поради наранявания, избягали са в чужбина или са платили на чиновници, за да изчезнат имената им от списъците за призоваване, кой ще остане, ако се въведе масова мобилизация? (Според украинското законодателство мъжете на възраст между 18 и 26 години не могат да бъдат призовани в армията, въпреки че могат да бъдат доброволци).

Ако САЩ се откажат от Украйна сега, означава да се откажат от самата Америка

Сега, когато републиканските законодатели се връщат на работа след двуседмична ваканция, остава неясно дали председателят на парламента Майк Джонсън ще позволи мегадопълнението - което включва 60 млрд. долара помощ за Украйна и е одобрено от Сената - да влезе в пленарната зала. От седмици той е заплетен в политическа безизходица под ръководството на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Когато обмислят пътя напред, Джонсън и колегите му републиканци трябва да обърнат внимание на броя на украинците, които платиха най-високата цена не само за защитата на Украйна, но и за забавянето на настъплението на руския авторитаризъм, който заграбва земи. Бойното поле е в Украйна, но залогът за демокрацията надхвърля нейните граници.

Още: Руската икономика не колабира. Защо се оказа толкова устойчива?

Досега администрацията на Байдън не успяваше да убеди американския народ в значимостта на военната си помощ за Украйна - около 46 млрд. долара. За около 5% от годишния военен бюджет на САЩ украинците успяха да унищожат около 50% от конвенционалния руски военен потенциал. Без почти никакъв военноморски флот, скритите удари на Киев по Черноморския флот принудиха руските командири да преместят корабите в по-безопасни води и разбиха едностранната руска блокада на западната част на Черно море, отваряйки отново водните пътища за доставки на храни към световните пазари.

Още: Руски кораб се подпали в Азовско море, има жертви: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Съществува опасно разминаване между тези, които се обявяват против помощта за Украйна, и реалността, която би могла да се случи, ако Путин постигне своето. Макар милиони американци да смятат, че страдат икономически, болката може да бъде още по-силна, ако руснаците деактивират украински пристанища като Одеса - ключов компонент от световната верига за доставка на храни. Само погледнете как затрудненията, създадени в Червено море от подкрепяните от Иран бунтовници хути, доведоха до срив във веригите за доставки.

Може би затова френският президент Еманюел Макрон не изключи идеята за изпращане на европейски войски в Украйна, когато беше запитан във вторник. Въпреки че други европейски държави бързо хвърлиха студена вода върху идеята, а Русия отговори със заплахи, това е индикация, че ако САЩ се подхлъзнат в ангажимента си към Украйна, Киев ще почувства, че няма по-добри приятели от непосредствените си европейски съседи.

Още: Макрон: Всяка от думите ми за Украйна е обмислена, премерена и тежи на мястото си

Връзването на ръцете на Украйна в тази битка между Давид и Голиат ще доведе до ужасяващи разходи, далеч надхвърлящи сумите, платени от Вашингтон от началото на пълномащабното нахлуване на Русия преди две години. Всъщност по протежение на 1000-километровата фронтова линия оръдията, насочени към настъпващите руски сили, вече са замлъкнали поради липса на боеприпаси.

Ако САЩ се откажат от Украйна сега, както искат да направят някои републикански депутати, това означава да се откажат от самата Америка и от това, което тя защитава. В много отношения това е и война на Америка - само че украинците са тези, които се бият и умират в нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа