„Билд“: Германското външно министерство с позиция, противоположна на тази на Меркел

4179
 „Билд“: Германското външно министерство с позиция, противоположна на тази на Меркел
Снимка: Getty Images/Guliver

Вестник „Билд“ констатира, че външното министерство в Берлин не знае какво иска канцлерството. Изданието задава въпроса дали пък не става дума за голям скандал.

Ситуацията касае въпроса за върховенството на закона при отпускане на помощите за възстановяване от пандемията. „Билд“ коментира, че германското външно министерство през последните дни и седмици преди срещата на върха на ЕС все още заемало противоположна позиция на онова, което канцлерът Ангела Меркел представя в Брюксел.

Германия - най-силният шанс за повече безвъзмездна помощ заради коронавируса в ЕС

В миналото Германия помогна за налагането на строга програма за икономии в цяла Европа. Сега правителството на Ангела Меркел излезе в п...

Според информацията на вестника, държавният секретар за Европа във Федералното министерство на външните работи Михаел Рот провел кампания в няколко държави от ЕС за ясна позиция към държави, които нарушават върховенството на закона.

Рот казал на служители на ЕС, че само така нареченото квалифицирано мнозинство може да създаде механизъм, който се приема сериозно, предвид сложния процес и въпроса как безвъзмездните средства могат да бъдат обвързани с върховенството на закона. Тази позиция е противоположна на тази на Меркел, и е точно в духа на това, което поиска в събота през нощта премиерът Марк Рюте!

„Билд“ припомня, че унгарският премиер Виктор Орбан, който е склонен към авторитарност, не иска и да чуе за финансовите санкции поради ограниченията на върховенството на закона. Той иска строго разделение на финансовите и политическите въпроси и заплашва да прекрати всички преговори по пакета за помощи след пандемията, ако е необходимо. Неговите съмишленици включват също Полша и Словения.

Орбан иска всякакви финансови санкции на ЕС срещу държава-членка да бъдат приети единодушно. По този начин Полша би могла да предотврати санкциите срещу Унгария и обратното. Всъщност Орбан би имал право на вето, за да предотврати санкциите срещу страната си.

Според информация на „Билд“ спор между Меркел и Рюте избухнал в събота.

Разцепление в ЕС заради плана на Меркел и Макрон

Четири европейски държави ще предложат по-строга алтернатива на огромен френско-германски фонд за подпомагане на икономиката кризата с ...

Меркел, която имаха напълно обтегнати отношения с унгарския премиер след бежанската криза, иска да го приобщи, за да не застраши цялата сделка за милиарди и бързо да постигне компромис.

Но Рюте останал твърд. Подкрепен от канцлера на Австрия Себастиан Курц холандецът не иска да прави никакви компромиси с Орбан и даде да се разбере: върховенството на закона е червената линия на Рюте.

Планът на хорандския премиер според „Билд“ е отнемане на правото на вето на Орбан. Той изисква с квалифицирано мнозинство държавите-членки на ЕС да вземат решение относно санкциите. По този начин средствата за Унгария биха моглида бъдат орязани въпреки гласовете на Полша и Словакия.

Канцлерът Меркел не харесва факта, че холандците очертават нова червена линия относно върховенството на закона. Както пише „Билд“, Рюте противодейства не по-малко решително: Меркел и целият континент, заедно с Макрон, се изправиха пред свършен факт с натиска върху пакета за помощи за милиарди - и това беше тяхна вина.

Заедно с Австрия, Швеция, Дания и сега Финландия, Рюте изисква обширни условия за фонда за възстановяване. От една страна, по-голяма част от парите вече не трябва да се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а като заем на страните членки. Освен това членовете трябва да предприемат реформи в замяна.

В Брюксел търсят "работещи решения", Меркел не може да даде прогноза за изхода на срещата

Преди началото на преговорите по Плана за възстановяване на Европа в Брюксел, министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа