В Брюксел търсят "работещи решения", Меркел не може да даде прогноза за изхода на срещата

2536
В Брюксел търсят "работещи решения", Меркел не може да даде прогноза за изхода на срещата
Снимка: Правителствена пресслужба

Преди началото на преговорите по Плана за възстановяване на Европа в Брюксел, министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Премиерът Борисов поздравил Шарл Мишел за интензивната работа и усилията му в търсене на консолидирано решение. Двамата били единодушни, че намирането на работещи решения и постигането на споразумение изисква упорит труд и политическа воля от страна на всички държави членки, съобщават от правителствената пресслужба.

Точно заради това и в изказване преди Съвета германският канцлер Ангела Меркел коментира, че "не може да прогнозира" края на преговорите.

Пред лидерите на Европа стои въпросът дали на първата от началото на пандемията среща на живо в Брюксел ще се постигне споразумение по отношение на плана за създаване на фонда за възстановяване от коронавирусната криза и за новия дългосрочен бюджет на единния блок.

"Разликите все още са големи", каза Меркел пред журналисти в Брюксел преди срещата на върха на ЕС, като отбеляза, че трябва да се очакват "трудни преговори", цитира я БНР.

"Споразумение би било желателно, но ние също така трябва да се изправим пред реалността“, отбеляза Меркел преди да добави, че правителствата на Германия и Франция ще подкрепят предложенията на Европейската комисия за икономическо възстановяване и многогодишната рамка на бюджет на ЕС.

Преди началото на Съвета премиерът Борисов поздрави германския канцлер Ангела Меркел по повод рождения й ден и й подари - сребърна бъклица с розово масло.

Френският президент Еманюел Макрон призова лидерите на ЕС да са готови за компромиси, за да може на двудневната среща на върха да бъде постигнато споразумение за фонда за възстановяване на европейските икономики след коронавирусната пандемия.

"За Европа това е момент на истината и амбицията", каза той и допълни, че е уверен, но предпазлив за постигане на споразумение.

Германия - най-силният шанс за повече безвъзмездна помощ заради коронавируса в ЕС

В миналото Германия помогна за налагането на строга програма за икономии в цяла Европа. Сега правителството на Ангела Меркел излезе в п...

Далеч по-остър беше председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, който по времена пресконференция преди срещата заяви, че Европейският съюз не е банкомат и трябва с демократични средства да се защитят европейските ценности.

Сасоли добави, че според мнозинството от евродепутатите е необходимо тази връзка да залегне в нов правен механизъм. Надявам се да има пряка връзка между бюджетните разходи и състоянието на законността, посочи Сасоли.

На плещите ни лежи голяма отговорност. Всяко отлагане на очакваното решение може да доведе до нови сътресения, допълни председателят на ЕП, каза той.

Сасоли отново подчерта, че всички държави в ЕС трябва да бъдат поставени при равни условия, с което отхвърли предложението да се запазят отстъпките от размера на бюджетните вноски за Австрия, Дания, Холандия, Германия и Швеция. 

По неговите думи предложението за въвеждане на нови данъци в ЕС цели бъдещите поколения да бъдат разтоварени от тежестта да изплащат заемите, от които днес има нужда за обособяване на фонда за икономическо възстановяване. Младите поколения очакват не да обеднеят, а да бъдат по-богати, обобщи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа