Близък на Роман Абрамович опитва да свали британски санкции по любопитен начин

1725
Близък на Роман Абрамович опитва да свали британски санкции по любопитен начин
Снимка: Getty Images

Милиардер, който е близък приятел с руския бизнесмен Роман Абрамович, обвини Великобритания, че го принуждава да осъди публично инвазията на Русия в Украйна. Обвинението беше отправено по време на съдебен процес във Върховния съд в Лондон, с който Юджийн Швидлер се опитва да постигне отмяна на наложените му санкции, предаде Ройтерс.

Швидлер, чието богатство според сп. "Форбс" възлиза на 1,6 милиарда долара, се превърна в "пример за прилагане на санкциите" през март 2022 г., когато бяха конфискувани негови два частни самолета. Това е защитната теза на адвокатите му - те, разбира се, имат предвид назидателен и без основания пример.

Бизнесменът попадна под удара на британските санкции този месец заради връзката му с бившия собственик на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович. Други основания Шиндлер да бъде санкциониран са позицията на Швидлер като директор на руския производител на стомана "Евраз", който е листван на лондонската борса, и ролята му в руската петролна компания "Сибнефт", продадена от Абрамович през 2005 г, уточнява БТА. 

Атака и защита

Лондон още бави милиардите от продажбата на "Челси", насочени към жертвите от войната

Властите в Обединеното кралство се бавят с прехвърлянето на почти 3 милиарда долара, получени от Роман Абрамович при продажбата на...

Юджийн Швидлер, който има британско и американско гражданство, твърди, че Великобритания греши като му налага санкции само заради връзката му с Абрамович, когото описа като свой близък приятел. Адвокатите на Швидлер твърдят, че той не е получил никакви финансови облаги от Роман Абрамович.

През март 2022 г. Швидлер призова за прекратяване на "безсмисленото насилие в Украйна". Според британското външно министерство той не е осъдил руската инвазия в Украйна "ясно".

В изявление, разпространено от адвокатите му, Юджийн Швидлер посочва, че е шокиран от искането на Форин офис да направи изявление, което незабавно би го превърнало в предател по руските закони. Позовавайки се на убийството на критика на Кремъл Александър Литвиненко, опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал и твърденията за отравяне на Абрамович по време на мирни преговори миналата година, Швидлер посочи, че Русия е известна с употребата на насилие срещу "онези, които определя като предатели".

ОЩЕ: Светът през 2018 година: Случаят "Скрипал"

Лондон със санкции за четирима руски олигарси, двама от тях приближени на Абрамович

Британското правителство заяви, че във връзка с войната в Украйна е санкционирало четирима руски магнати, развиващи своята дейност пред...

Милиардерът отбелязва, че всяко по-нататъшно изявление за руската инвазия в Украйна ще постави него и семейството му, както и Абрамович и неговото семейство, в "голяма лична опасност". А адвокат на Юджийн Швидлер заяви, че клиентът му няма връзка с Путин и политиката на Русия и че за последен път е бил в Русия на погребението на Борис Елцин през 2007 г.

Според Форин офис обаче връзката на Швидлер с Абрамович, който се е възползвал финансово от подкрепата за режима на Путин, е достатъчно основание за санкции. Защитата на Шиндлер обаче възрази, че британското външно министерство иска със санкции да накара милиардера да окаже натиск върху Абрамович и той да повлияе на Путин да спре войната в Украйна.

Западните правителства наложиха санкции на много хора и бизнеси заради предполагаеми връзки с руския президент Владимир Путин и руското правителство. Великобритания е санкционирала около 1600 души, включително Абрамович, който има замразени активи на стойност над 18 милиарда паунда.

Разкритие: Роман Абрамович прехвърлил активи за милиарди долари на децата си преди инвазията в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа