Борел е "разочарован" от българското вето: Трябваше да започнем преговори с РСМ и Албания

2356
Борел е "разочарован" от българското вето: Трябваше да започнем преговори с РСМ и Албания
Снимка: GettyImages

Върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел изрази разочарование от това, че ветото на България срещу Северна Македония няма да падне днес. Топ дипломатът на блока обяви това на срещата на върха в Брюксел, на която присъстваха и лидерите на страните от Западните Балкани.

"Днес трябваше да започнем преговори с Албания и Северна Македония. И аз не мога да скрия моето разочарование, което със сигурност е и разочарование на още много хора. Все още има надежда - не знам какво може да направи българският парламент в следващите часове, но нещата не вървят добре. Това още веднъж показва, че единодушието е голям проблем при вземането на решения", коментира Борел, цитиран от кореспондента на БНР в белгийската столица.

"Френското предложение е неприемливо за РСМ": Какви са условията на Ковачевски

"Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония". Това заяви премиерът на РСМ Д...

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи срещата, на която се обсъжда и съдбата на Украйна като кандидат за членство, като "решаващ момент за ЕС".

"Това е важен момент, тъй като има много силна политическа воля да се активизира процесът със Западните Балкани, да се изпрати много ясно и силно послание. Разбира се, засега все още се водят дискусии в България", отбеляза Мишел, цитиран от официалния сайт на Европейския съвет.

"Ние ще следим ситуацията отблизо. Заедно с френското ротационно председателство участваме в представянето на предложения, за да можем да започнем преговорите с Албания и Северна Македония възможно най-скоро. Това е основен приоритет за нас.  Ще направим всичко възможно, за да постигнем резултат по тази важна тема и да се уверим, че всички усилия, положени по отношение на Босна и Херцеговина, ще имат положителен ефект за намаляване на политическото напрежение в страната и за гарантиране на работата на институциите в тази държава", добави още той.

Припомняме, че Кирил Петков влезе на срещата на ЕС - Западни Балкани с ясната позиция, че Народното събрание ще взема решенията по всяко едно предложение за вдигане на ветото над Северна Македония, включително по формулата на френското председателство. Вчера бившият премиер Бойко Борисов призова Министерски съвет да вземе решение, но кабинетът отказа, за да "държи на думата си".

Албанският премиер нарече България "хаос и позор"

Албанският премиер Еди Рама отправи остри критики към България, че "държи за заложник" страната му и Северна Македония по пътя им към е...

Днес Външната комисия към Народното събрание прави втори опит за разглеждане на френското предложение за РСМ, след като вчера заседанието се провали. За втори пореден ден опозицията проваля и кворума в пленарна зала.

Вижте какво пише във френското предложение за Северна Македония тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа