"Френското предложение е неприемливо за РСМ": Какви са условията на Ковачевски

10037
"Френското предложение е неприемливо за РСМ": Какви са условията на Ковачевски
Снимка: Getty Images

"Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония". Това заяви премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел.

Така нареченото френско предложение за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС разбуни духовете в България в момент, в който правителството на Кирил Петков падна след успешен вот на недоверие. Формулата на френското председателство за вдигане на ветото предизвика политически турбуленции и в Скопие, където доведе до заплахи за разпад на кабинета на Ковачевски.

Премиерът на Северна Македония обяви, че правителството му не е получило предложение, което е консолидирано на равнището на всички 27 държави членки на ЕС. Така той потвърди думите на външния министър Буяр Османи, че документът не е наличен и в неговото ведомство. Френското предложение пристигна у нас – вижте какво пише в него.

В навечерието на важната среща на върха ЕС – Западни Балкани в Брюксел Димитър Ковачевски публикува в профила си във Facebook позиция, че „какъвто и да е окончателният съгласуван текст на френското предложение, има няколко елемента“, които трябва да се изпълнят, за да бъде той „приемлив“ за Скопие. Той ги повтори и пред репортерите в белгийската столица:

Борисов поиска ПП още днес да внесе френското предложение, нареди на ГЕРБ да подкрепи бюджета

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи настойчива молба към управляващите да вкарат френското предложение за Северна Македония в пленарн...

-        Ясна формулировка за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност;

-        Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в преговорната рамка;

-        Преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата за изменение на Конституцията, за да включат българи, хървати и черногорци в преамбюла на Конституцията;

-        Твърди гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да обуславя нови искания, извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е съгласуван;

-        Всяко решение ще трябва да се консултира с институциите на Република Северна Македония.

Христо Иванов: Естествено, че съм говорил с френския посланик за РСМ, няма да говоря с Митрофанова

Естествено, че съм говорил с френския посланик за РСМ, няма да говоря с Митрофанова. Това каза съпредседателят на "Демократична Българи...

От основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ призоваха Ковачевски да отхвърли предложението за РСМ, което от гледна точка на София дава европейски гаранции за вписването на българите в Конституцията на Северна Македония. Предвиден е и европейски мониторинг дали Скопие спазва договореностите относно езика на омразата и дискриминацията, както и възможност България по всяко време да спре процеса по евроинтеграция на РСМ, ако съответните правила бъдат нарушени.

ВМРО-ДПМНЕ определят предложението като „по-лошо“ от всички предишни. „Това означава асимилация и насилствена българизация на македонците, ако искаме да влезем в ЕС“, казват от опозицията в РСМ.

Спорът разтърси и правителството в Скопие. Три от малките партии в него заплашиха да напуснат, ако Ковачевски одобри проекта. Това са Левият демократически съюз, зелената формация ДОМ и Либералдемократическата партия. За тях документът е „неприемлив“.

Ако тези партии напуснат, това ще изравни силите в северномакедонския парламент. В момента мнозинството на премиера е от 64 народни представители от общо 120. Те възприемат като „червена линия“ преговорната рамка за македонския език и за историята.

Вархеи: ЕС приема сериозно всички български опасения, София да включи РСМ в дневния ред

Призоваваме българския парламент и всички партии да изпълнят ангажимента си и да включат предложението за РСМ и Албания в дневния ред з...

"Не мога да приема цялата история, която сме учили в основното и средното училище, сега да се видоизмени и да докажем, че тя е лъжлива история, която са ни наложили комунистите", каза председателят на ЛДП Горан Милевски, цитиран от „Дневник“. "Ако правителството приеме френското предложение каквото е, ще внеса окончателна оставка като член на кабинета“.

Бившият премиер и президент от Социалдемократическия съюз Бранко Цървенковски казва, че френското предложение щяло да отвори „кутията на Пандора“ с още искания от България.

В основата на вдигане на ветото е двустранният протокол, който трябва да бъде подписан между София и Скопие. Северномакедонската медия „МКД“ поставя акцент върху това, че историята ще бъде условие в преговорния процес. В публичното пространство се появиха внушения, че едва ли не Северна Македония трябва напълно да ревизира историята си.

„Преди свикването на Първата междуправителствена конференция Скопие се ангажира да приеме вече приетата от съвместната историческа комисия формулировка за цар Самуил като цар на България и незабавно промени знаците и надписите върху паметниците в страната и Самуиловата крепост в Охрид. Предвижда се незабавно да се промени текстът за цар Самуил в учебницика за VII клас, а урокът да отрази изцяло новата формулировка в съответствие с постигнатия компромис. В двустранния протокол се предвижда по подобен начин да се решат и други спорни исторически въпроси, което ще активизира работата на историческата комисия“, посочва изданието.

Протоколът още не е подписан и вероятно по него ще има поправки и пояснения, които трябва да премахнат всички спорове между двете страни, касаещи историческия период от началото на 20 век до средата му.

Кабинетът отказа предложението на Бойко Борисов за РС Македония

Правителството на Кирил Петков отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското предсе...

Днес, на 23 юни, се провежда ключова среща на върха ЕС – Западни Балкани, на която присъстват Димитър Ковачевски, българският министър-председател в оставка Кирил Петков, албанският премиер Еди Рама и сръбският президент Александър Вучич. Преди дискусиите еврокомисарят по разшряването Оливер Вархеи потвърди, че ЕС възприема „много сериозно“ всички притеснения на България, които са част от преговорния процес. „Сега е време за разумни решения. Западните Балкани трябва да бъдат част от нашия Европейски съюз“, заяви той.

Кирил Петков влезе на срещата с ясна позиция – че няма да взема еднолични решения по казуса със Северна Македония, а това ще бъде решено изцяло от Народното събрание. "Аз съм обещал на българския народ, че това решение трябва да се вземе от българския парламент, защото това е институцията с най-голяма представителност. Независимо кой какво ще иска от мен, аз ще държа тази позиция", каза той.

Премиерът в оставка коментира и изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, че ГЕРБ ще подкрепи френското предложение за РСМ, но първо Петков трябва да вземе решение за него на Министерски съвет, а след това то да отиде в Народното събрание. По-късно обаче ГЕРБ бяха част от блокирането на външната комисия в НС, където предложението щеше да се разглежда от депутатите. Днес е предвиден нов опит в ресорната комисия от 15 ч. "Не може да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, а следобед да блокираш комисията. Това е абсолютна политическа подлост“, каза Петков.

В същото време Албания е недоволна, тъй като със Северна Македония вървят ръка за ръка по пътя към евроинтеграция и ветото над Скопие засяга пряко Тирана. Премиерът на страната Еди Рама атакува остро България, като нарече държавата ни „хаос и позор“ и я обвини, че „държи като заложници“ две други страни членки на НАТО, докато „в задния двор на НАТО се води война“.

Сръбският президент Александър Вучич също е скептичен за вдигане на българското вето над Северна Македония. „Говорих с премиера Димитър Ковачевски тази сутрин. Не мога да кажа, че г-н Ковачевски е доволен. Ще видим какво ще стане. Всичко, което чувствате в Скопие, чувстваме и ние в Белград“, обърна се той към гражданите на Северна Македония от Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com