Броят на желаещите да дезертират от руската армия се е увеличил двойно

8495
Броят на желаещите да дезертират от руската армия се е увеличил двойно
Снимка: Getty Images/Guliver

Опитите за бягство от руската армия се увеличават непрекъснато. Все повече руски военнослужещи, изпратени на фронта в Украйна, търсят услугите на организацията "Идите лесом", оказваща им подкрепа при организирането на дезертирането от военните им части. Молбите за помощ към организацията бележат увеличение с 89% тази есен в сравнение с лятото. Юристи обясняват това с факта, че военните са се отчаяли да чакат демобилизация.

Така през септември-ноември са получени 577 такива молби в организацията в сравнение с 305 през юни-август, съобщава The Moscow Times

От април 2023 г. адвокатите и доброволците на "Идите лесом" са консултирали повече от 1000 военни, които са се опитали да дезертират. Най-много опити за бягство има през октомври (218 случая), а най-малко през юни (54 случая).

Още: Непал призова Русия да спре да вербува непалци във войната й срещу Украйна

Никой вече няма илюзии за ротация, дори тежко ранените ги връщат на фронта

Увеличение на случаите на дезертьорство се регистрира и от директора на правозащитната група „Граждан.Армия.Право“ Сергей Кривенко. „Измина една година от началото на мобилизацията и ако някой имаше някаква надежда, че след определен период военна служба ще може да се прибере вкъщи, сега вече никой няма такива илюзии. Военнослужещите виждат, че няма ротация, че дори тежко ранените се връщат на фронта след като излязат от болница", казва Кривенко.

Един от дезертьорите се съгласява да разговаря с журналист на изданието при условие на анонимност. След тежко раняване той е бил сигурен, че ще може да се уволни, но нищо такова не се случва - връщат го отново на фронта.  

Заради раната на крака, където е засегнат нерв, мъжът е бил уверен, че ще мине през лекарска комисия, още повече, че смятал да се обърне и към психолог, тъй като страдал от посттравматично стресово разстройство. Такава възможност не му е дадена - изписан от болницата, войникът се озовава отново на предна линия. 

Още: Камион помля колона с автобуси на "Росгвардия" (ВИДЕО и СНИМКИ)

„Имаше промени в отряда ни, там бяха докарали затворници. Цяла седмица не ме пипаха, оставиха ме да се настаня в землянката и да посвикна“, спомня си той. „И на втората седмица получих бойна мисия - „носене на боеприпаси“. Докато тичах през гората дрон пусна снаряд точно до крака ми. Беше сериозна травма с голяма кръвозагуба. По чудо се спасих благодарение на приятел, който ме отнесе на раменете си. Този път лечението беше дълго, получих и бъбречна недостатъчност“, продължава разказа си той.

Този път военният не е имал илюзии, че след като се позакрепи, отново ще бъде пратен в окопите затова се обръща към организация за планиране на бягството му. Правозащитници му помагат да напусне Русия и в момента той се опитва да легализира престоя си в чужбина.

Военни патрули търсят беглеците. Наказания и мъчения в ямите

Според Кривенко много малко хора се решават да избягат от самата зона на военните действия, тъй като шансът да бъдат хванати е твърде голям. Военни патрули обикалят и залавят бегълците, делата често не стигат до съда. Провинилите се са държани обикновено в ями, където са измъчвани и след това изпращани в атака.

Още: В Държавната дума поискаха увеличаване на военната служба от една на две години

Освен военните караули друг проблем за доброволците, опитващи се да помогнат на дезертьорите, е фактът, че често на руските военнослужещи се отнемат документите и телефоните. По закон военнослужещите трябва да носят със себе си паспорт и военна карта и командирите нямат право да ги конфискуват. Но на практика има много случаи, когато документите се изземат и се връщат само когато военнослужещият излезе в отпуск или в болничен.

Един от дезерьорите обяснява и следното: Опитващите се да избягат от фронта не са много разумни момчета. Отпред има минни полета. Както и военна полиция. Някои се криеха при местни жители, но като правило те пиеха алкохол [заедно] и същите тези местни жители ги предаваха на военната полиция".

Между 3 и 5 руснаци дневно се предават по украинския проект "Искам да живея"

За дезертьори се смятат и тези, които доброволно се предават, например, чрез украинския проект „Искам да живея“. Организацията не разкрива броя на хората, на които е помогнала, но нейни представители твърдят, че за една година от началото на мобилизацията в Русия са получили над 22 000 молби.

Още: Путин увеличава руската армия с 15 на сто

Представителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов съобщава, че от 200 руски военнопленници, заловени през август 2023 г., всеки пети се е предал доброволно. „Всеки ден между 3 и 5 руски военнослужещи се предават по програмата „Искам да живея“, каза той. Руски адвокати и правозащитници отбелязват, че не са в състояние да дадат оценка на мащабите на дезертьорството.

Спасението от фронта е само инвалидност или затвор

Според изчисленията на "Медиазона" от началото на мобилизацията военните съдилища са разгледали 4121 случая на самоволно напускане на служба. Издадени са 3470 присъди. Но по-голямата част от дезертьорите са получили условни присъди и са върнати на фронта.

Адвокатът Максим Гребенюк отбелязва, че в неговата практика дезертьорите получават предимно условни присъди и това не ги спасява от участие във войната. Условната присъда може да бъде променена на реална по всяко време, което позволява на командирите да държат под контрол злополучните бегълци. Гребенюк е песимист по оношение на перспективите пред дезертьорите - според него перспективите пред тях са единствено война, затвор или инвалидност.

Още: Не искаш да имаш дългове и борчове цял живот: В Русия тласкат към армията

Бягството в чужбина е мираж

Бягството в чужбина е един от малкото начини да се гарантира, че дезертьорът няма да се върне на фронта. Но проблемът е, че повечето военни нямат задгранични паспорти - през юни президентът Владимир Путин подписа поправки в закона за реда за напускане и влизане в страната, според които мъжете са длъжни да предадат задграничните си паспорти в рамките на 5 дни след получаване на повиквателната. Тези, които успеят да пътуват до съседни страни с вътрешния си паспорт (например до Казахстан), в крайна сметка не могат да отпътуват за по-безопасни страни, тъй като нямат задграничен паспорт.

Украйна успешно уплаши десетки хиляди руснаци да не стъпват на фронта: Оценка от САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа