България ще трябва да додаде за общия европейски бюджет

22198
България ще трябва да додаде за общия европейски бюджет
Снимка: Thinkstock

Няколко държави от Европейския съюз, сред които България, ще трябва да дадат допълнителна вноска за бюджета на обединението. Освен за нашата страна, става дума още за Гърция, Ирландия, Италия, Кипър, Малта и Латвия. Размерът на вноската пък ще е между 6,5 и 340 млн.евро за различните страни. Това съобщава източник на британското правителство, цитиран от Bloomberg.

По-рано днес беше съобщено, че британският премиер Дейвид Камерън е прекъснал срещата на върха на ЕС, за да настоява за извънредна среща на финансовите министри на страните от ЕС по повод искане от Брюксел на допълнителни 2,1 милиарда евро от Лондон.

Вчера Камерън се срещнал с Рюте, за да поиска подкрепа срещу настояването на съюза, съобщи официален представител на британското правителство, пожелал да остане анонимен. На днешната среща Камерън атакува действията на ЕС по въпроса, като заяви, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу нямал никаква представа за последиците от искането във Великобритания. Италианският премиер Матео Ренци също се противопоставил, съобщава БГНЕС.

Говорителят на Европейската комисия Патрицио Фиорили заяви, че допълнителната вноска била резултат от промяната в начина, по който ЕС изчислява брутния национален доход и не е политически мотивирана. "Виждаме правилата и ги използваме, за да изчисляваме новия Брутен национален продукт на всяка страна членка. Това е механичен процес", заяви Фиорили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа