ЕК купува и от ваксината на "CureVac"

1923
ЕК купува и от ваксината на "CureVac"
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия одобри договор с германската фармацевтична компания CureVac за първоначална покупка на 225 млн. дози ваксини. В договора е посочена възможност за закупуване на още 180 млн. дози, когато бъде доказано, че ваксината е безопасна и ефективна срещу Covid- 19. Така общо договореното количество за Европа от тази ваксина е 405 млн. дози, съобщава БНР.

Това е петият договор, който Комисията одобрява, след сключените с компаниите с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV and BioNtech-Pfizer. Припомняме, че CureVac е сред фаворитите за ваксина и на САЩ. А през юли през юли Европейската инвестиционна банка разреши заем от 75 милиона евро на германската компания CureVac именно за разработването на ваксината.

Франция се готви за ваксинация срещу COVID-19 през януари

Франция заяви във вторник, че се готви да започне национална кампания за ваксинация срещу коронавирус през януари, когато се надява, че...

Наскоро ЕК приключи успешно и проучвателните разговори с Moderna за 160 млн. дози. Главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел обаче предупреди по-рано във вторник Европейския съюз, че продължителни преговори за закупуване на разработваната от компанията ваксината срещу Covid-19 могат да изложат на риск своевременната доставка на дозите, тъй като "приоритет се дава на съществуващите договори, някои от които са подписани преди месеци".

"Комисията преговаря за общо количество ваксини. Представляваме 450 милиона европейски граждани и искаме да получим изгодни цени. Не забравяйте, че не Комисията купува тези ваксини, а страните-членки. Работата на Комисията е да договори възможно най-добрите условия за покупка, ако те решат да го направят" , обясни Ерик Мамер, говорител на ЕК, цитирана от btv.

Логични остават въпросите дали е възможно някой от кандидат-производителите на ваксини да не успее и какво става с вложените от Европа пари. Да, има такъв риск, отговоря Комисията. Възможна е загуба на инвестиции, защото и досега няма гаранции кои ваксини ще се окажат ефикасни и кои - не.

"До момента Комисията е осигурила най-малко 1,2 милиарда дози и изпълнява ангажимента си да гарантира равен достъп до безопасни, ефективни и достъпни ваксини не само за гражданите на Европейския съюз, но и за най-бедните и най-уязвимите хора в света“, заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

Фаучи нарече впечатляващи резултатите от тестовете на ваксината на Moderna

Най-известният учен по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи адмирира резултатите от ранните проучвания от ваксината срещу COVID-19 н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа