ЕК стартира 4 процедури срещу България за нарушения

6393
ЕК стартира 4 процедури срещу България за нарушения
Снимка: Getty Images

Европейската комисия предприе следващи стъпки срещу България по 4 процедури за нарушение на европейските закони.

България рискува завеждането на дела в Европейския съд, защото не е привела законодателството си съгласно европейските изисквания в сферата на конкуренцията, данъчното облагане и морското пространствено планиране.

Срещу Полша тръгва наказателна процедура за сеч в една от най-древните гори в Европа

Европейската комисия обяви, че започва наказателна процедура срещу Полша, тъй като страната предвижда все по-мащабни сечи в Беловежката...

Властите в София още не са уведомили Брюксел как и дали юридически са изпълнили Директивата относно исковете за обезщетение при нарушения на антитръстовото законодателство. Тя помага на гражданите и предприятията да търсят финансова компенсация, когато са жертва на картели или злоупотреби с господстващо положение на пазара.

Освен това управляващите у нас трябва да докладват за прилагането на последните европейски промени за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации. Срокът за изпълнение беше до края на миналата година, а правилата целят ограничаване на трансграничното избягване на данъци, което някои компании практикуват, използвайки пролуки в различните държавни системи.

Третата наказателна процедура е заради Директивата за морското пространствено планиране – тя кара държавите да съгласуват дейностите си в морето като рибарство, туризъм, транспорт или добив на суровини, съобразно екологичните стандарти, предаде БНР.

Правителството има 2 месеца да изпълни изискванията, преди Еврокомисията да поиска от Съда в Люксембург да санкционира страната ни.

Предложение: Става ли въпрос за убийство, да няма съкратена процедура

Да няма съкратено съдебно следствие, в случай че обвиняем за умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда се признае за вино...

Комисията призовава България да подобри и събирането и третирането на отпадни води. Досега страната ни не отговаря на няколко от евроизискванията за пречистването в 91 населени места, което застрашава човешкото здраве, водните басейни и почвите. Тази последна процедура е в самото начало и властите имат още време, преди да се стигне до съдебна фаза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com