ЕП одобрява съкращения на националните емисии на въглероден диоксид

1753
ЕП одобрява съкращения на националните емисии на въглероден диоксид
Снимка: Getty Images/Guliver

Емисиите на CO2от транспорт, земеделие, сгради и отпадъци трябва да се намалят с 30% в целия ЕС. Емисиите и абсорбиранетона CO2от горското стопанство и земеползването трябва да се изравнят до 2030 г. Това са целите на два законодателни проекта на ЕС, които бяха приети на 18 април.

Целите на ЕС ще бъдат трансформирани в задължителни национални цели за секторите, които понастоящем не са включени в схемата на ЕС за търговия с емисии, като земеделие, транспорт, сгради и отпадъци, които заедно са отговорни за около 60% от емисиите на парникови газове в ЕС.

Извършиха спешна проверка на биогаз инсталацията в с. Труд

От РИОСВ – Пловдив извършиха спешна проверка на биогаз инсталацията в с. Труд по сигнал на Емил Александров. В него се твърди, че...

Тези съкращения ще допринесат за постигането на колективните ангажименти на ЕС в рамките на Парижкото споразумение относно изменението на климата за намаляване на емисиите на парникови газове с 40% от всички сектори спрямо нивата от 1990 г.

"Дадохме най-доброто от себе си, за да постигнем амбициозен европейски регламент относно действия в областта на климата въпреки опитите на много правителства в ЕС да подкопаят амбициите ни," каза евродепутатът Хербен-Ян Хербранди (АЛДЕ, Нидерландия).

"Благодарение на натиска от Парламента успяхме да намалим позволения въглероден бюджет с емисиите на около четири милиона автомобила. Европейските правителства ще трябва да направят повече и ще трябва да го направят по-скоро. Забавянето на действиятав областта на климата вече не е възможно; този регламент изисква всички правителства да ускорят зелените инвестиции, за да се справят с емисиите от земеделието, транспорта, отпадъците и сградите," допълни той.

ЕП също така прие отделен текст, имащ за цел намаляване на емисиите на парникови газове от земеползването и горското стопанство и увеличаване на количеството емисии, абсорбирани от горите, като начин за справяне с изменението на климата. Понастоящем горите в ЕСпоглъщат еквивалента на почти 10% от всички емисии на парникови газове на ЕС всяка година.

Как да помогнем на животно в беда?

По празниците мнозина тръгват на път. Често по пътищата ставаме свидетели на блъснати животни. Ако човек го е грижа, разбира се ще опит...

Предложеният текст формулира правилата, според които държавите в ЕС трябва да гарантират, че обезлесяването се компенсира със засаждане на нови дървета, и очертава насоките за развитието на сектора с оглед на увеличаванетона поглъщането на СО2 от гори, обработваеми земи и пасища. Евродепутатите подсилиха тези разпоредби, като допълниха, че от 2030 г. държавите членки ще трябва да увеличат абсорбирането на въглероден диоксид над нивата на емисиите в съответствие с дългосрочните цели на ЕС и Парижкото споразумение.

Докладчикът Норберт Линс (ЕНП, Германия) заяви:

"Законодателството за земеползването и горското стопанство се отнася за положителния принос на земеделието и горското стопанство в борбата с изменението на климата.Парламентът работи да постигне баланс между гъвкавостта и сравнимите счетоводни правила на 28-те държави членки. Уверен съм, че успяхме в подсилването на биоикономиката– дървесен материал за строежа на къщи, мебели и биоенергия. (...) С този законодателен текст ние изпращаме послание: искаме нашите гори в Европа да продължат да се стопанисват устойчиво. Искаме да продължим да поддържаме стабилно горско стопанство в Европа."

Законодателният текст относно разпределянето на усилията беше приет с 343 гласа „за“, 172 „против“ и 170 „въздържал се“, докато текстът относноземеползването и горското стопанство беше приет с 574 гласа „за“, 79 „против“ и 32 „въздържал се“. И двата текста трябва да получат официалното одобрение на Съвета преди да влязат в сила.

България е получила 5 г. отсрочка за рециклирането на отпадъците

5 години дерогация е получила страната ни за рециклирането на отпадъците. Според новото законодателство, за което е постигната договоре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа