ЕП: Путин води агресивна външна политика, иска контрол над загубени зони от времето на СССР

1871
ЕП: Путин води агресивна външна политика, иска контрол над загубени зони от времето на СССР
Снимка: Kremlin.ru

Външната политика на руския президент Владимир Путин очевидно е агресивна и ревизионна, тъй като той иска да бъде възприеман като защитник на руските интереси и се опитва да придобие контрол над територии, които счита за изгубени след разпадането на Съветския съюз, и отвъд тях.

Това се казва в резолюция на Европейския парламент, която бе приета снощи с огромно мнозинство: 494 гласа "за", 103 гласа "против" и 72 гласа "въздържал се", предаде БГНЕС

Путин се самоизолира след случаи на Covid-19 в обкръжението му

Президентът Владимир Путин се самоизолира, след като бяха открити случаи на коронавирус в близкото му обкръжение, съобщи Кремъл, докато...

Целите на режима на президента Путин включват и следните елементи: да се утвърди авторитета на Русия като велика сила, да се консолидира намесата на режима в държавите от бившия Съветски съюз и извън тях, да се постави суверенитетът на влиятелните държави над правото на суверенитет на други държави.

Режимът в Москва иска да се използва идеята за защита на етническите руснаци в чужбина като оправдание за хибридна война и дезинформация, да се използват зоните на замразени конфликти като стратегически елемент за намеса в засегнатите държави и за предотвратяване на сближаването им с ЕС и НАТО и да се използват енергийни ресурси и незаконни практики за изпиране на пари като инструмент за манипулация и изнудване, пише в резолюцията, която съдържа 30 страници. В нея се подчертава, че властите в Русия искат да се подкопаe моделът на либерална демокрация и да се представя Русия като морално превъзхождаща Запада, да се потиска демокрацията, демократичната опозиция и правото на хората да изразяват свободната си воля в Русия.

Режимът на президента Путин отхвърля по-специално многостранното сътрудничество и основания на правовата държава международен ред, пренебрегва международното право, включително принципите, залегнали в Устава на ООН, Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. и Парижката харта на ОССЕ от 1990 г. Това е видно, наред с другото, от конституционните изменения от 2020 г., чийто процес на приемане беше определен от Европейската комисия за демокрация чрез право („Венецианската комисия“) като „очевидно неподходящ“ и наруши както руското законодателство, така и задълженията на Русия спрямо ОССЕ, пише в документа.

Русия не е изпълнила над хиляда решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Путин: ЕС продължава дискриминационната си политика по Крим

Президентът на Русия Владимир Путин проведе днес телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и обърна внимание, ч...

Настоящият руски режим заплашва мира и сигурността в Европа като продължава да извършва системни нарушения на правата на човека спрямо своя народ и да проявява агресивно поведение във външната си политика, което включва, но не се ограничава само до мащабни военни учения и струпване на военни сили и незаконната и ожесточена окупация и анексирането на Крим.

Нарушаването на териториалната цялост и дестабилизирането на Украйна, Грузия и Република Молдова, подклаждане на замразени конфликти и неспазване на споразуменията за прекратяване на огъня в Грузия и Украйна, предполагаеми терористични актове на територията на държави–членки на ЕС, като Чехия и кибератаки и атаки срещу чувствителна инфраструктура в държавите–членки на ЕС.

Режимът на Путин нарушава международното право, намесва се в избори, нарушава морското и въздушното пространство на държавите в регионите на Балтийско море и Черно море.

Липсата на адекватен отговор на ЕС спрямо различните руски нападателни действия от агресията срещу Грузия през 2008 г. насам, накара Русия да продължи агресивните военни и политически кампании, както в съседните държави така и отвъд тях, и по този начин да отслаби и подкопае международния ред и стабилността в Европа и в други части на света. Руската администрация продължава да трупа запаси от бойни оръжия и да разполага войски в близост до границите на ЕС в Калининградския анклав, се казва още в документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа