ЕС обмисля укрепване на външните си граници, за да спре джихадистите

15540
ЕС обмисля укрепване на външните си граници, за да спре джихадистите

Европа може би ще трябва да коригира Шенгенската система, за да се справи със заплахата от страна на нейни граждани, които отиват да се бият в чужбина и се връщат радикализирани в родината си, заяви на среща с колегите си от ЕС в Люксембург германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ДПА и БТА.

Според ЕС европейските джихадисти в Сирия и Ирак са около 3000. "Тези хора са обучени за използват експлозиви и оръжие, те са радикализирани и - което е още по тревожно - те повишиха значително равнището на търпимост към насилието", заяви координаторът на ЕС по въпросите на тероризма Жил де Керхов.

Ердоган: Протестите срещу политиката ни относно ИД саботират мира с кюрдите

Протестите в Турция срещу политиката на правителството относно групировката "Ислямска държава" (ИД) имат за цел да саботират крехкия ...

Австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер нарече чужденците джихадисти "бомба със закъснител". Нуждаем се от засилен паспортен контрол за граждани на ЕС, каза тя и допълни, че съществуващите пунктове за гранична проверка не са достатъчно. ЕС работи и за предотвратяване на радикализацията в интернет.

Европейските министри разискваха също въвеждането на доброволни квоти за бежанци в съюза, за да се облекчат страните членки, принудени да се справят с рекорден приток на имигранти, породен отчасти от сътресенията в Сирия, Газа и Африканския рог.

Седемдесет и пет процента от бежанците се поемат от пет държави - Германия, Швеция, Франция, Великобритания и Италия, каза европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа