ЕС удължи санкциите срещу Русия, Лондон и Канбера с нови мерки

1779
ЕС удължи санкциите срещу Русия, Лондон и Канбера с нови мерки
Снимка: iStock

Европейският съюз реши на 20 юли да удължи срока на действие на санкциите срещу Русия за военната ѝ агресия срещу Украйна с още шест месеца - до 31 януари 2024 г. Това става ясно от уебсайта на Европейския съвет.

"Днес Съветът реши да удължи с шест месеца, до 31 януари 2024 г., ограничителните мерки, насочени към определени сектори на икономиката на Руската федерация. Тези санкции, въведени за първи път през 2014 г. в отговор на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, бяха значително разширени от февруари 2022 г. в отговор на непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия срещу Украйна", се казва в съобщението.

Какви са санкциите?

Япония иска почти напълно да забрани износа на автомобили за Русия

Япония възнамерява значително да разшири забраната за износ на автомобили за Русия. Според местния вестник Yomiuri, японското правителс...

Понастоящем санкциите се състоят от широк спектър от секторни мерки, включително ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, промишлеността, транспорта и луксозните стоки. Те обхващат също така забрана за внос или трансфер на суров нефт по море и някои петролни продукти от Русия към ЕС.

Блокът извади от международната финансова система SWIFT няколко руски банки и спря радио- и телевизионната дейност и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни канала. Освен това бяха въведени конкретни мерки за укрепване на способността на ЕС да противодейства на заобикалянето на санкциите.

ОЩЕ: ЕС обяви 11-ия пакет санкции срещу Русия - ето какво съдържа

В допълнение към икономическите санкции срещу Руската федерация ЕС въведе различни видове мерки в отговор на дестабилизиращите действия на Москва срещу Украйна. Те включват: ограничения на икономическите отношения с незаконно анексираните Крим и град Севастопол, както и с контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област; индивидуални ограничителни мерки (замразяване на активи и ограничения за пътуване) по отношение на широк кръг физически и юридически лица, както и дипломатически мерки.

Вучич обясни защо Сърбия отказва санкции срещу Русия

Сърбия не е готова да наложи санкции срещу Русия заради своите морални принципи. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в четв...

От 24 февруари 2022 г. насам ЕС прие 11 безпрецедентни пакета от санкции в отговор на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Великобритания с още санкции срещу Русия

Междувременно Обединеното кралство наложи санкции срещу осем физически и юридически лица, свързани с частната военна компания "Вагнер" в Централноафриканската република, Мали и Судан. Сред тях е и ръководителят на "Руския дом" в Централноафриканската република Дмитрий Сити.

И Австралия наказва Москва

Австралийското правителство въведе нови ограничителни мерки срещу 45 руски физически и юридически лица в отговор на руската инвазия в Украйна. Така от началото на войната Канбера е санкционирала вече над 1100 руски физически лица, става ясно от изявление на австралийския външен министър Пени Уонг, съобщава "Укринформ".

В изявлението се посочва, че санкциите са насочени към 35 юридически лица от руския отбранителен, технологичен и енергиен сектор, както и към 10 физически лица, сред които руски министри и висши служители, както и висш военен персонал в Беларус.

Парите за руски петрол пак намаляват, особено от Китай

Доходите на Русия от износ на нефт намаляха през юни до 397 млн. евро на ден, което е със 7% по-малко, отколкото през май, и с 16% по-м...

ОЩЕ: Санкции ли? Вносът на руски газ за Европа е нараснал с 9%

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа