ЕС обяви 11-ия пакет санкции срещу Русия - ето какво съдържа

3639
ЕС обяви 11-ия пакет санкции срещу Русия - ето какво съдържа
Снимка: iStock

Съветът на ЕС прие официално 11-ия пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия, които имат за цел да засилят вече съществуващите мерки и да противодействат на заобикалянето им. Всичко това допълнително ще възпрепятства военната машина на диктатора Владимир Путин и неговите приходи, твърдят от блока.

"Нашите санкции вече се отразяват тежко на руската икономика и на способността на Кремъл да финансира агресията си. Днешният пакет засилва натиска ни върху Русия и военната машина на Путин. Като се справим със заобикалянето на санкциите, ще увеличим максимално натиска върху Русия, като я лишим допълнително от ресурсите, от които толкова отчаяно се нуждае, за да може да продължи незаконната си война срещу Украйна", заяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел, цитиран от сайта на Съвета на ЕС.

Унгария получава изключение от 11-ия пакет санкции срещу Русия?

Европейският съюз възнамерява да предостави на Унгария изключение от 11-ия пакет от санкции срещу Руската федерация, твърди Bloomberg. ...

ОЩЕ: Разследване: Как произведени в САЩ боеприпаси попаднаха в руски пушки? (ВИДЕО)

Ето какво съдържа 11-ият пакет наказателни мерки срещу Москва:

Инструменти против заобикалянето на санкциите

За да се справи с все по-честото заобикаляне, ЕС реши да засили допълнително двустранното и многостранното сътрудничество с трети държави и предоставянето на техническа помощ.

Само в случаите, когато сътрудничеството не дава желаните резултати, ЕС ще предприема "бързи, пропорционални и целенасочени действия", които имат за цел единствено да лишат Русия от ресурсите, които ѝ позволяват да води агресивната си война срещу Украйна, под формата на подходящи индивидуални мерки, насочени към участието на доставчици/производители от трети държави в улесняването на заобикалянето. След приемането на такива индивидуални мерки ЕС ще се ангажира отново с конструктивен диалог с въпросната трета държава, гласи позицията на блока.

В случай че заобикалянето продължава да е значително и системно въпреки индивидуалните санкции, ЕС ще има възможност да предприеме "извънредни, крайни мерки". В този случай Европейският съвет може с единодушие да реши да ограничи продажбата, доставката, трансфера или износа на стоки и технологии, чийто износ за Русия вече е забранен (по-специално продукти и технологии за бойното поле), на трети държави, за чиято юрисдикция е доказано, че съществува постоянен и особено висок риск да бъдат използвани за заобикаляне.

Забрана за транзит

Разследване: Как приятели на Путин избегнаха санкциите с помощта на западни поддръжници

Борис и Аркадий Ротенберг са двама от най-известните руски олигарси, на които бяха наложени санкции след анексирането на Крим от Москва...

За да се сведе до минимум рискът от заобикаляне на санкциите, с днешното решение се забранява транзитът през територията на Русия на повече стоки и технологии, които могат да допринесат за военното и технологичното усъвършенстване на Руската федерация или за развитието на сектора на отбраната и сигурността, стоки и технологии, подходящи за използване в авиацията или космическата индустрия, както и на реактивно гориво и горивни добавки, изнасяни от ЕС за трети държави.

Контрол и ограничения на вноса и износа

Съветът добави още 87 предприятия към списъка на субектите, които пряко подкрепят руския военен и промишлен комплекс в агресивната му война срещу Украйна. Те ще бъдат обект на по-строги ограничения върху износа на стоки и технологии с двойна употреба.

Списъкът включва четири ирански компании, които произвеждат дронове и ги предоставят на Русия, други образувания от трети държави, участващи в заобикалянето на търговските ограничения, и някои руски предприятия, участващи в разработването, производството и доставката на електронни компоненти за руския военен и промишлен комплекс.

ОЩЕ: Нови данни, че Иран помага на Русия да строи завод за дронове

Освен това с днешното решение се разширява списъкът на ограничените стоки, които биха могли да допринесат за технологичното усъвършенстване на руския сектор на отбраната и сигурността. Включват се: електронни компоненти, полупроводникови материали, оборудване за производство и изпитване на електронни интегрални схеми и печатни платки, прекурсори на енергийни материали и прекурсори на химически оръжия, оптични компоненти, навигационни инструменти, метали, използвани в отбранителния сектор, и морско оборудване.

ТВ и радиоизлъчване

Унгария намери в Гърция неочакван съюзник против санкциите срещу Русия

Унгария доскоро беше единствена опозиция срещу санкциите на ЕС срещу Русия, но сега получава подкрепа от Гърция, споделят петима диплом...

"За да се справи със системната международна кампания на Руската федерация за медийна манипулация и изопачаване на фактите, насочена към засилване на нейната стратегия за дестабилизация на съседните ѝ държави, Съветът удължи срока на действие на лицензите за радио- и телевизионно излъчване на още пет медии: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook и Katehon. Тези медии се намират под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са използвани от него за непрекъснати и съгласувани пропагандни действия, насочени срещу гражданското общество в ЕС и съседните държави, като сериозно изопачават и манипулират фактите", гласи позицията на блока.

ОЩЕ: Журналисти искат оставката на Соня Момчилова, СЕМ се разграничи от позицията ѝ за Украйна

По-специално, пропагандата многократно и последователно е насочена срещу европейските политически партии, особено по време на избори, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, руските етнически малцинства, половите малцинства и функционирането на демократичните институции в ЕС и неговите държави членки, добавят от ЕС.

В съответствие с Хартата на основните права - мерките няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от излъчване, например изследвания и интервюта, посочват от блока.

Пътища и пристанища

ЕС разшири обхвата на забраната за автомобилен превоз на стоки в ЕС, като включи в него ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Русия, включително когато са теглени от камиони, регистрирани извън Русия.

Русия продължава да купува компоненти за дронове Орлан в нарушение на санкциите

Руската компания "Център за специални технологии" в Санкт Петербург, която произвежда безпилотни самолети, все още получава западни ком...

Освен това, с оглед на рязкото увеличаване на измамните практики от страна на кораби, превозващи суров нефт и нефтопродукти, Съветът реши да забрани достъпа до пристанищата и шлюзовете на ЕС на всички плавателни съдове, които извършват прехвърляне от кораб на кораб, ако компетентните органи имат основателна причина да подозират, че корабът или нарушава забраната за внос на руски суров нефт и нефтопродукти по море в ЕС, или превозва руски суров нефт/нефтопродукти, закупени на цени над договорения таван.

ОЩЕ: ЕС ще спира кораби, заобикалящи санкциите срещу руския петрол

Същата забрана ще се прилага за кораби, когато компетентните органи имат сериозни основания да подозират, че те незаконно се намесват, изключват или по друг начин деактивират навигационната си система при транспортиране на руски суров нефт и нефтопродукти в нарушение на международни споразумения, правила и стандарти.

Енергетика

Временната дерогация, предоставена на Германия и Полша за доставка на суров петрол от Русия през северния участък на петролопровода "Дружба", ще приключи.

Въпреки това петролът с произход от Казахстан или друга трета държава ще може да продължи да преминава транзитно през Русия и да се внася в ЕС по "Дружба".

Индивидуални списъци

Иран учи Русия на трикове за заобикаляне на петролните санкции

Иран се готви да предаде на Кремъл тайните на най-ефективното си оръжие срещу Запада - подземната финансова мрежа, на която разчита, за...

В допълнение към икономическите санкции Съветът реши да включи в черния списък "значителен брой допълнителни лица и предприятия", гласи официалното съобщение, без да се споменава конкретна цифра или да се дават примери за компании и физически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com