Естония обвини Русия, че използва мигрантите като оръжие

2619
Естония обвини Русия, че използва мигрантите като оръжие
Снимка: Getty images

Естония обвини Русия, че използва имиграцията по източните граници на Европа като оръжие. Това се случва на фона на увеличения брой на търсещите убежище, които се опитват да влязат на нейна територия и във Финландия.

По време на среща в Стокхолм на министрите на отбраната на скандинавските и балтийските страни Хано Певкур, министър на отбраната на Естония, заяви, че стотиците хора, пристигнали на границите на двете страни през последните седмици, са "изцяло държавно организирана" операция на Москва.

Още: Русия привика финландския посланик заради затварянето на граничните пунктове

Министърът на отбраната на Латвия Андрис Спрудс отиде още по-далеч, като обвини руския президент Владимир Путин, когото определи като "господар на марионетките".

По данни на финландската гранична охрана от началото на ноември във Финландия са влезли около 800 бежанци и мигранти, което накара властите да затворят всички гранични пунктове с изключение на един и да приемат подкрепа от европейската агенция за гранична охрана Frontex. В сряда Естония обвини Москва, че подготвя "операция за хибридна атака" на източната граница на Европа, след като в рамките на няколко дни 75 души се опитаха да влязат в страната - значително увеличение спрямо обичайния брой, предаде БГНЕС.

Още: Финландия прати армията си на границата с Русия (ВИДЕО)

На пресконференция в голямата зала на двореца Карлберг в шведската столица Певкур заяви: "Що се отнася до мигрантския поток, той е изцяло организиран от Русия. В Русия има гранична зона, в която не можеш да влезеш без разрешение от ФСБ. Значи случайно всички тези стотици мигранти са се озовали на един граничен пункт във Финландия с велосипеди през зимата?". "Те идват от Йемен, идват от Сирия, идват от Сомалия и в крайна сметка се озовават някъде в далечния север на граничния пункт с Финландия. Това не е много правдоподобно", добави той.

Като похвали реакцията на Финландия, Певкур заяви, че страните трябва да "действат според развитието на ситуацията". "Това не са лица, търсещи убежище, а въоръжена незаконна имиграция", твърди той. 

Още: Финландия затвори 4 гранични пункта с Русия, Естония иска да я последва

Защитниците на бежанците обаче предупредиха, че затварянето на границите ще доведе до това, че търсещите убежище ще бъдат принудени да поемат по по-опасни и смъртоносни маршрути, за да търсят убежище.

Спрудс заяви, че "няма никакво съмнение кой стои зад пристигането на търсещите убежище на финландската и естонската граница. Ясно е, че има един архитект... кукловод, и това е г-н Путин", каза той.

Освен че съвпадна с нарастването на напрежението по границите, срещата на министрите на отбраната на 23 ноември се проведе на фона на нарастващото нетърпение в Швеция заради продължаващото чакане да стане член на НАТО.

Още: Замразени руски активи за Украйна: САЩ и Естония с нови стъпки

Според съобщенията Турция е информирала НАТО, че няма да бъде готова да ратифицира членството на Швеция навреме за срещата на външните министри на алианса следващата седмица. Миналата седмица Комисията по външни работи на турския парламент отложи гласуването по въпроса, а Унгария, която е другата държава от НАТО, на която остава да ратифицира кандидатурата на Швеция, заяви, че все още не е готова да го направи.

"От наша гледна точка ние уважаваме този процес [на Турция], но в същото време имаме усещане за спешност от възможно най-бързо присъединяване към алианса", заяви шведският министър на отбраната Пел Йонсон. "Колкото е възможно по-скоро" беше и формулировката, която беше използвана в споразумението от Вилнюс, тъй като за скандинавско-балтийското сътрудничество е важно Швеция да стане пълноправен член на алианса", добави той.  

Още: Много тежка ситуация: Естонското разузнаване обясни защо украинската контраофанзива буксува

Министърът на отбраната на Норвегия, Бьорн Арилд Грам, добави своята подкрепа. "Членството на Швеция в НАТО със сигурност е отдавна закъсняло", каза той. "Избирам да бъда оптимист и виждам това да се случи в сравнително близко бъдеще. Със сигурност трябва да се случи възможно най-скоро."

Сред другите теми, обсъдени на срещата на върха, бяха продължаващата военна подкрепа за Украйна и защитата на критичната морска инфраструктура.

Още: Втори взрив като "Северен поток": Разследва се какво стана с финландски газопровод

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа