Втори взрив като "Северен поток": Разследва се какво стана с финландски газопровод

10718
Втори взрив като "Северен поток": Разследва се какво стана с финландски газопровод
Снимка: Getty Images

Подводният газопровод Balticconnector и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония под Балтийско море, са повредени и е възможно причината да е умишлен акт, предаде Reuters, позовавайки се на официална информация от финландското правителство.

Според известното финландско издание Yle, норвежки сеизмолози (институтът Norsar) са регистрирали сеизмична активност, отговаряща на показания за взрив. Имало обаче нужда от още анализ на данните, защото те били противоречиви. Случаят много напомня този със "Северен поток 2", но взривовете там са били с много по-голяма сила, отколкото показват сигналите за Balticconnector.

Газопроводът Balticconnector беше спрян рано в неделя поради опасения, че газ изтича от дупка в 77-километровия (48 мили) тръбопровод. Запознат със ситуацията служител коментира пред Reuters, че е имало бърз спад на налягане, което предполага значителни щети. Финландският оператор Gasgrid каза, че ремонтът може да отнеме месеци или дори повече време. А финландският телекомуникационен оператор Elisa, който управлява повредения кабел, каза пред Reuters, че разстоянието от кабела до тръбопровода Balticconnector е "значително", но отказа да коментира точното разстояние между двете съоръжения. Смята се, че повредата на газопровода е настъпила във финландски води, докато пробивът на телекомуникационния кабел е бил в естонски води, казаха финландските власти.

Още: Невзрачен и с кофти прическа: Публикуваха архивни кадри на Путин от 90-те (ВИДЕО)

Финландският премиер Петери Орпо коментира, че повредата на тръбопровода е "тревожна", но енергийните доставки на Финландия остават стабилни и че повредата на телекомуникационния кабел не е засегнала цялостната свързаност на Финландия. "Твърде рано е да се правят заключения кой или какво е причинил щетите", каза Орпо на пресконференция.

Газът представлява 5% от енергийните доставки на Финландия. Преди войната в Украйна част от газа, транспортиран от Balticconnector, идваше по тръбопровод от съседна Русия, но Финландия от година насам спря да внася руски газ от тръбопроводи.

"Вероятно повредата както на газопровода, така и на комуникационния кабел е резултат от външна дейност. Причината за повредата все още не е ясна, разследването продължава в сътрудничество между Финландия и Естония", заяви финландският президент Саули Ниинисто.

Причиняването на такъв вид повреда на тръбопровода изисква "специални познания", обобщи финландското национално бюро за разследване. "Този акт не би могъл да бъде извършен от обикновен човек", каза детектив инспектор Тимо Килпелейнен пред репортери, говорейки за версията за саботаж.

Още: Финландският президент: Русия няма да изчезне, трябва да си говорим

Недопустимо

СНИМКА: iStock

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "категорично осъжда всеки акт на умишлено разрушаване на основна инфраструктура", след като започна разследване на теч по газопровода, свързващ Финландия с Естония.

"Разследването се основава на хипотезата за възможно умишлено действие (...) Ние сме напълно солидарни с Финландия и Естония", подчерта Урсула фон дер Лайен в съобщение за медиите след разговорите с министър-председателите на двете страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО споделя информацията си за щетите и е готова да подкрепи засегнатите съюзници. Финландия се присъедини към военния съюз през април, 2023 година докато Естония е член от 2004 г.

Още: Финландия също забрани влизането на руски автомобили

Вчера газът на нидерландския газов хъб TTF доближи границата от 50 евро на мегаватчас - 49,75 евро. В този ред на мисли, финландското правителство коментира, че дори с повреден газопровод може да има малко поскъпване на цените, но не и значимо.

Какво става със "Северен поток"?

СНИМКА: iStock

Германското издание Zeit съобщи, че полските власти са предали информация и доказателства за взрива на газопровода. Тази информация и доказателства сочели към намеса на Русия. Поляците не смятат, че яхтата "Андромеда" не е основната следа за взрива, но германските следователи не са убедени - те все още разглеждат версията за украинска операция: Саботажът на "Северен поток": накъде водят следите. Работа на украински командоси или нещо друго

Заради заплахата от Русия: Финландия създава най-големия в Европа резерв за химическа и ядрена защита

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com