Естония – от СССР до световен лидер в борбата с корупцията

9024
Естония – от СССР до световен лидер в борбата с корупцията
Снимка: Getty Images/Guliver

От същинска съставна част на съветската машина преди Перестройката, Естония извървява дълъг път на промяна през последните 25 години. Но за разлика от България, където демокрацията се утвърди като фасадна, в прибалтийската страна нещата наистина се променят.

Днес Естония е световен лидер по отношение на електронното правителство, срещу което у нас е налице голяма съпротива от страна на политическото инженерство. Прибалтийската страна е и чудесен пример за това как всички останали държави по света биха могли да сведат до минимум бюрокрацията – една от основните линии, по които се осъществяват вредните за цялото общество корупционни практики.

Даваме стотици хиляди левове за одит на e-правителството

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) откри процедура за обществена поръчва на стойност 112 50...

Тази обновена страна напълно сама е изградила възхитителна дигитална инфраструктура, докато у нас думата „инфраструктура“ я асоциираме само със строежите на магистралите, които така или иначе се осъществяват не с наши средства, а с такива, отпускани по европейски проекти.

Но нека се върнем малко по-назад. Защо Естония, страна, в която живеят по-малко хора, отколкото е населението на българската столица София; земя, 2/3 от територията на която е покрита с широколистни гори; страна, изключително бедна на изкопаеми природни ресурси, за по-малко от 25 години се превръща в световен лидер по отношение на електронното правителство?

Естония става независима нация през 1991 г., след като 50 години е под съветско владение. Нейните нови политически лидери се сблъскват с тежката задача да построят изцяло ново и модерно общество. Но вместо да го правят така, както се е случвало винаги досега, те решават да прибегнат до възможностите на новите технолоии и се опитват да мислят иновативно по въпроса как може да работи едно правителство. И успяват!

Така през 90-те години, когато у нас върлуват олигарси и мутри, в Талин група от двайсетима учени, правителствени членове и бизнесмени започват да говорят за електронното правителство.

Правителството прие пътната карта за електронното управление

Приехме пътната карта за електронното управление, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след заседанието на Министерския съвет в Бургас, ...

Линар Вийк, един от членовете на малкия иновативен кръг, твърди, че те са били много устремени в идеята си да използват технологиите, за да подобрят функционалността на тромавата държавна администрация. Това е била същността на идеята, обединяваща всичките демократични правителства в прибалтийската държава.

Впоследствие се изгражда уникална по рода си електронна система, която улеснява комуникацията между правителството и държавните институции, от една страна, и частните лица и фирмите, от друга страна.

Крайният резултат е, че днес Естония е единствената страна в Европейския съюз, която има нулево ниво на корупция. А това позволява на населението да се радва на все по-нарастващ просперитет.

Източници на данните: WolframAlphа; Gemalto; Eurostat.

Бюджетна комисия прие антикорупционния закон на Кунева

Бюджетната парламентарна комисия прие на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публи...

 Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа