Евродепутатите подкрепиха премахването на хербицида глифозат

3855
Евродепутатите подкрепиха премахването на хербицида глифозат
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Европейският парламент поиска пълна забрана на хербицидите на основата на глифозат до декември 2020 г. и незабавни ограничения за употребата на веществото.

Това стана днес (24 октомври), след като евродепутатите подкрепиха проекта на резолюция, който се противопоставя на предложението на Европейската комисия за подновяване на спорния лиценз за хербициди за период от 10 години, както искат някои държави-членки.

Няма пестициди като цяло в храните в ЕС, броколите са малък проблем

В хранителните продукти в Европейския съюз като цяло не са открити пестициди или с остатъчни количества в регулаторните рамки, показва ...

Правно необвързващата резолюция беше приета с 355 гласа "за", 204 "против" и 111 "въздържал се". Очаква се утре (25 октомври) държавите членки да гласуват окончателно предложението на Комисията за подновяване на разрешението за продажба на глифозат.

От днешното им решение обаче става ясно, че евродепутатите искат ЕС да изготви планове за постепенно спиране на употребата на веществото, като се започне с пълната забрана на употребата в домакинствата и забраната за използването му в земеделието.

Според членовете на ЕП глифозатът трябва да бъде напълно забранен в ЕС до 15 декември 2022 г.

Основният въпрос при дискусиите през последните месеци е, дали глифозатът причинява рак. Както е известно, Международната агенция за изследване на раковите заболявания смята, че веществото е потенциално опасно, докато Европейската агенция за сигурност на храните ЕФСА, е на противоположното мнение.

Като председател на ЕС Малта възнамерява да подкрепи забрана на определени пестициди

Представители на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ), която е частот международната кампания Let it bees за забрана на неоникот...

В случай, че Брюксел забрани употребата на хербицида в страните-членки, фермерите ще трябва да преминат към други препарати за растителна защита. Експертите очакват поскъпване на всички култури, а отглеждането на ечемик и силажна царевица би могло да стане изцяло нерентабилно за стопаните.

От друга страна отпадането на глифозата може да даде тласък на иновациите в областта на растителната защита. Производителите ще търсят алтернативни вещества с по-малко вредни действия. Затова редица учени смятат, че по-правилно би било да се намали цялостната употреба на хербициди, вместо да се забрани само един от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа