Европарламентът подкрепи специален трибунал за Путин и Лукашенко

2950
Европарламентът подкрепи специален трибунал за Путин и Лукашенко
Снимка: Getty Images

Европейският парламент призова държавите членки да подкрепят създаването на специален международен трибунал, който да съди отговорните руски лица за военни престъпления, свързани с агресията на Москва в Украйна.

Необвързващата резолюция беше одобрена с 472 гласа "за", 19 "против" и 33 "въздържал се" в ЕП този четвъртък. Този ход на евродепутатите подчерта желанието на ЕС да направи така, че Русия да бъде изправена пред съд за войната на Владимир Путин в Украйна.

ЕК: Искаме специален трибунал за руските военни престъпления в Украйна (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд...

Документът гласи, че ще се разследват не само руският президент и ръководството на Руската федерация, но също така и беларуският диктатор Александър Лукашенко и хората около него. Минск е основният съюзник на Москва, а Беларус предостави територията си на руснаците да извършват оттам нападения срещу украинската страна.

ОЩЕ: Мащабна въздушна тревога в Украйна, от Беларус са излетели МиГ-31К, носители на "Кинжал"

Законодателният орган днес призова ЕС "да работи в тясно сътрудничество с Украйна за търсене и изграждане на политическа подкрепа в Общото събрание на ООН и други международни форуми за създаването на специален трибунал за престъплението агресия срещу Украйна". Преди дни Киев вече обяви, че ще внесе такава резолюция в ООН през 2023 г.

Призивът беше отправен въпреки изявлението на главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага, че неговата институция е в състояние да се справи ефективно с военните престъпления, извършени в Украйна. Карим Кан се противопостави на плана на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаване на нов специален съд.

Европейският парламент обаче заяви, че "счита, че създаването на специалния трибунал ще допълни усилията за разследване на МНС и неговия прокурор, тъй като ще се съсредоточи върху предполагаемия геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Украйна".

Прокурор против плана на ЕС за специализиран трибунал за Украйна

Главният прокурор на Международния наказателен съд се обяви против плана на ЕС за специализиран трибунал, който да разследва дали ...

Базираният в Хага Международен наказателен съд започна разследване на военни престъпления в Украйна, но не може да преследва престъплението агресия - акт на нахлуване в друга държава, тъй като Руската федерация не е подписала Римския статут. Това е договорът, с който е създаден съдът.

През декември Нидерландия обяви, че е готова да приеме нов, подкрепян от ООН трибунал, който да съди Русия за инвазията ѝ в Украйна и военните ѝ престъпления. Преди това председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че ще е необходим такъв съд с широка международна подкрепа, за да се гарантира, че руската агресия няма да остане ненаказана. След думите ѝ Франция започна работа с международните си партньори, включително украинците, по предложението на ЕК.

Откакто руският президент Владимир Путин започна инвазията в Украйна на 24 февруари, военните му сили са обвинявани в различни престъпления от убийства в Буча и Мариупол до смъртоносни нападения срещу граждански обекти.

"Приветствам приемането на резолюцията на Европейския парламент относно създаването на специален трибунал за престъплението агресия срещу Украйна. Призовавам всички наши партньори да подкрепят създаването на такъв трибунал. Русия трябва да бъде подведена под отговорност за своята агресивна война и справедливостта трябва да възтържествува", написа в Twitter Володимир Зеленски.

България се включва в делото на Украйна срещу руския геноцид

България е внесла искане до Международния съд на ООН в Хага за намеса по делото "Украйна срещу Русия за нарушаване на Конвенцията за ге...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com