Европейският съд: Гей браковете в ЕС се признават навсякъде, но може да не се сключват навсякъде

6023
Европейският съд: Гей браковете в ЕС се признават навсякъде, но може да не се сключват навсякъде
Снимка: Евгения Гигова

Понятието "съпруг" обхваща съпрузите от един и същ пол, когато става въпрос за принципа на движение и правото на пребиваване в ЕС, а партньорът на гражданин на ЕС, независимо от националността си, може да живее във всяка една страна от Съюза, дори и в страни-членки, които не са приели гей браковете. Когато обаче става въпрос за гражданин на трета страна, т.е. извън ЕС, тогава трябва да се гледа текст от Договора за функциониране на ЕС (чл. 21, параграф 1). Това реши Европейският съд.

"Въпреки, че държавите членки имат свободата да признаят или не еднополовите бракове, те не могат да пречат на свободата на граждани на ЕС като им отказват да дадат на партньора на гражданина право на пребиваване в територията, ако партньорът е от страна извън ЕС", гласи решението на съда. Според съдиите една еднополова двойка и една от мъж и жена попадат с еднакви права в понятието "семеен живот".

Евродепутати от ГЕРБ и ВМРО не искат и да чуят за признаване на друг вид връзки извън "мъж - жена"

Позиция категорично против налагането на "регистрирано партньорство" заеха евродепутатите от ГЕРБ и ВМРО Емил Радев и Ангел Джамбазки. ...

Понятието "съпруг" по смисъла на правото на ЕС за свободното пребиваване на европейците и членовете на техните семейства обхваща съпрузите от един и същ пол, се казва в решението на съда. Европейският съд обаче изрично подчертава, че що се отнася до това дали дадена страна-членка ще признае сключване на гей бракове на своя територия, това си е изцяло от компетентността на въпросната държава (бел. ред. - точният текст гласи: "правилата за гражданското състояние, към които спадат правилата за брака, са от компетентността на държавите членки и че правото на Съюза не засяга тази тяхна компетентност — те остават свободни да предвидят или да не предвидят еднополовите бракове"). Въпросът е, че ако има сключен гей брак в друга страна-членка на ЕС, тогава дори държава-членка, която забранява сключване на гей бракове на нейна територия, трябва да признава такива, сключени в друга държава-членка и то от гледна точка "юридически последствия" - например имуществени права, родителски права, и т.н. 

Задължението за признаване на брак не означава, че съответната държава-членка, която не позволява сключване на гей бракове, е длъжна да предвиди в националното право института на еднополовите бракове, казва изрично Европейският съд.

Инициативата за промяната в законодателството набра сила, след като гей двойка заведе дело за сексуална дискриминация. Става въпрос за румънеца Адриан Коман и неговия американски партньор Робърт Клейборн Хамилтън, на които властите в Румъния отказват да предоставят постоянен престой.

Коман и американецът Хамилтън се срещат в Сентрал Парк в Ню Йорк през 2002 година. Сключват брак в Брюксел и решават да заминат за Румъния, където да се установят. Понеже Хамилтън е американец и няма право да остане в страна от ЕС повече от 3 месеца, двамата подават документи за постоянен престой. Молбата им обаче е отхвърлена, тъй като в Румъния свидетелството им за брак е невалидно според законите на страната, в която еднополовите бракове са забранени.

Съдът отхвърли жалбата на двете българки за признаване на брака им

Софийският административен съд е отхвърлил жалбата на двете българки, чийто еднополов брак, сключен в чужбина, не беше признат от Столи...

Решението е адресирано до Румънския конституционен съд, но е задължително за всички държави от ЕС. То не накърнява националната идентичност, нито застрашава обществения ред в съответната държава, посочва още Европейският съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа