Франция прие данък, с който уязви технологичните гиганти на САЩ

3674
Франция прие данък, с който уязви технологичните гиганти на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Сенатът на Франция гласува за одобрението на новия данък, първият в поредица от предлаганите национални данъци върху цифровите услуги, които се обсъждат в цяла Европа, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран от Агенция "Фокус".

Новият френски данък, която обхваща цялата 2019 година, означава 3% облагане върху приходите, които технологичните компании получават във Франция от дигитална реклама, особено таргетирана, или управление на цифровия пазар. Това е необичайно, тъй като ще се прилага за брутните приходи във Франция от определени цифрови дейности, донякъде като данък върху продажбите, вместо да се облагат печалбите на компаниите след разходи.

Франция налага държавен данък върху технологичните гиганти

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че правителството е "решено" да наложи данък върху най-големите технологични компании,...

Одобрението стана факт само няколко часа, след като американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви, че неговата служба ще разследва данъка по същия американски закон, на който се основава администрацията на Доналд Тръмп за търговската война с Китай.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер неглижира разследването на САЩ в обръщение към френските сенатори преди гласуването. "Франция е суверенна държава. Тя взема суверенни решения по данъчните въпроси и ще продължи да взема суверенни решения по данъчните въпроси. Споровете между съюзниците може и трябва да се решават без прилагане на заплахи", каза Льо Мер.

Френско-американският спор породи напрежение, тъй като двете страни участват в нов кръг от многостранни разговори под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за това как да се преразгледа системата на корпоративното данъчно облагане в дигиталната ера. Франция и други европейски страни, сред които Германия, искат система, която да позволи повече данъчна тежест от дейността на Силициевата долина да остава в съответната юрисдикция, където се реализират печалбите. САЩ искат да избегнат разнородни едностранни данъци и да се противопоставят на мерки, насочени по-специално към цифровите компании.

Бруно льо Мер отново потвърди френското обещание, че Франция ще отмени новия данък, след като бъде постигнато "надеждно споразумение" в ОИСР, и заяви, че предложението на Франция трябва да даде на САЩ допълнителен стимул за договаряне на такова споразумение. "Да ускорим работата на международно равнище. Нека да намерим решение на ниво ОИСР и да работим чрез споразумения, а не чрез заплахи", призова Льо Мер.

Франция планира данък от 5% върху доходите на дигиталните корпорации

Франция планира данък от 5% върху доходите на дигиталните корпорации. Това заяви пред вестник Le Parisien министърът на финансите Брюно...

Големите технологични компании и техните лобисти се противопоставиха на френския данък и изразиха подкрепа за острия отговор на САЩ. Amazon обяви, че приветства администрацията на Тръмп за "предприемането на решителни действия срещу Франция и за сигнализиране на всички търговски партньори на САЩ, че американското правителство няма да се съгласи с данъчната и търговската политика, която дискриминира американския бизнес." Засега Google и Facebook отказват да коментират.

Индустриалният съвет за информационни технологии, който представлява Facebook, Google и Amazon, както и други технологични компании, се обедини срещу предложенията за цифрово данъчно облагане във Франция и други страни. Дженифър Макклоски, вицепрезидент на съвета, заяви, че подкрепя разследването, но призова САЩ да продължат "в дух на международно сътрудничество и без да използват мита като средство за защита".

Френското правителство предложи своя закон през март, след като Европейският съюз не успя да се споразумее за подобна мярка. Няколко други страни следват примера, като твърдят, че технологичните компании плащат твърде малко корпоративен данък съгласно настоящите правила и че временните данъци са необходими до постигането на международно споразумение. Великобритания например публикува в четвъртък проектозакон, който ще наложи собствен данък за цифрови услуги през 2020 година, ако дотогава не бъде постигнато международно споразумение.

В ЕС няма съгласие, защото Ирландия се противопостави, а причината е, че точно там големите технологични гиганти отиват, когато работят в Европа, за да плащат по-малко данъци. Според ЕК, интернет компаниите минават доста тънко в тази сфера, за разлика от традиционните. А докъде стигна Ирландия в нежеланието си да гони инвеститори като Apple да плащат повече, защото изкарват много от ЕС - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа