Франсоа Оланд срещу ниския рейтинга, изборните загуби и проблемите в правителството

37761
Франсоа Оланд срещу ниския рейтинга, изборните загуби и проблемите в правителството
Снимка: Getty Images / Guliver

Това беше двоен удар за френския президента, социалиста Франсоа Оланд. На 13 октомври крайнодясната партия Национален фронт (НФ), на Марин льо Пен, спечели символична победа на местни частични избори в Южна Франция, елиминирайки левите на първия тур. В същи ден единственият социалист министър, кандидатирал се на вътрешнопартийните избори за надпреварата за кмет на Марсилия догодина, бе изваден от нея на втория тур. Тези резултати може да са малки и местни. Но те отразяват вероятно по-големия проблем във Франция, който достига до самия връх.

Победата на местните избори за Лоран Лопес бе загуба и за леви, и за десни. С оглед на френската изборна система, облагодетелстваща по-големите партии, всяка победа на Националния фронт е забележителен подвиг. Победата показва още и успеха в привличането на левите избиратели. Гласуването за новия Национален фронт на льо Пен вече не е табу. Проблемът на Франсоа Оланд е, че във френската политика се появава „трипартийна структура” между Съюза за народно движение (СНД), социалистите и Националния фронт, който застрашава и двете основни партии.

Льо Пен иска оставката на Франсоа Оланд

Президентката на френската крайнодясна партия Национален Фронт Марин льо Пен поиска оставката на президента на Франция Франсоа Оланд ...

Вътрешнопартийните избори в Марсилия са доста различни от горепосочените. Това е открито гласуване на определящи се като леви поддръжници за избора на кандидата на социалистите за кмет на втория по големина град в страната, понастоящем държан от СНД. В дена на гласуването заместник-министър Мари-Арлет Шарлот се оказа извън надпреварата. Спечели Самия Хали, роден в Марсилия сенатор от алжирски произход, станал известен с призива си армията да се изпрати, за да се справи с свързаните с наркотици убийства в града. Издигането на Хали е остро напомняне за незначителните предложения от партията на кандидати с етнически произход.

Ако във всичко това има общо послание, то това е предизвикването на политическия елит. И капризния СНД има своя дял за напредъка на Националния фронт. Двете наказателни гласувания отразяват още неспособността на Оланд да убеди дори собствените си поддръжници, че управлението му е в безопасност. Общественото доверие в него достигна този месец нови дълбини, достигайки 23%. Дори след социалистите той е изгубил 11% подкрепа.

Сега Оланд изглежда неестествено ведър. Вероятно той искрено вярва, че двете местни гласувания не отразяват неговата лична позиция. Може би вече е приел перспективата за слаби резултати на местните избори. Или може би Оланд е просто непокорен оптимист.

Това би обяснило подхода на президента към икономическата безнадеждност. Излизайки от рецесия и с прогноза на МВФ за ръст от 0.2% за 2013 г. за Франция, той се възползва от момента да говори за възраждане, обещавайки спад на безработицата до края на годината. Това може да е тактическа стъпка за стабилизиране на доверието, но може и да го вярва. Но не токова и французите.

Оланд: Хърватия вероятно ще влезе в Шенген до 2 години

Френският президент Франсоа Оланд вчера заяви, че Хърватия вероятно ще влезе в Шенгенското пространство в рамките на регламентирания ср...

Икономист

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа