И Първанов на разпит по случая "Мишо Бирата"

34852
И Първанов на разпит по случая "Мишо Бирата"
Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов, който заемаше поста на държавен глава в периода 2002-2012 година, ще бъде разпитан по случая със смъртта на бизнесмена Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата.

Заедно с Първанов в близките дни трябва да бъде разпитан и бившия премиер Бойко Борисов. Припомняме, че прокуратурата възобнови разследването по случая преди около един месец.

Михаил Михов почина при съмнителни обстоятелства в хотела на шефа на "Лукойл" Валентин Златев в Правец. Официалното заключение за смъртта му е, че тя е настъпила в следствие на инфаркт.

Случаят "Мишо Бирата" придоби популярност, след като в публичното пространство изтече запис на разговор между Бойко Борисов и бившия шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. В него Борисов искаше от Танов да намери начин фабриката на "Леденика" в Мездра, собственост на Михов, да не бъде проверявана от митничари. Проверка обаче е извършена в периода 12-13 март 2010 година.

В разговора с Танов Борисов казва, че е поел ангажимент към Михов и че не е като Първанов.

В края на миналата седмица сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" открито попита Агенция "Митници" защо не разрешава бъдат видени протоколите от извършената в средата на март 2010 година проверка на "Леденика" съгласно Закона за достъп до публична информация. Запитването е факт след смяната на Танов т.е. към новият шеф на митниците Кирил Желев, който е назначен от сегашните управляващи. Желев обаче не отговаря на питането.

"Биволъ" казва още, че на първа инстанция е спечелил делото заради отказа на Агенция "Митници" за достъп до документа. В момента случаят се разглежда от ВАС.

Биволъ: БСП крие дали Борисов е извършил престъпление по случая Мишо Бирата

Сегашното ръководство на Агенция „Митници” не разрешава достъп до констативния протокол и докладната записка на мобилната м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com