Френски епископи обсъждат злоупотребата с деца в католическата църква

1406
Френски епископи обсъждат злоупотребата с деца в католическата църква
Снимка: iStock

Френските католически епископи започнаха днес своята годишна конференция, на която ще бъде представен шокиращият доклад от миналия месец, в който се описва масово насилие над 216 00 непълнолетни деца за период от 70 години, предаде БГНЕС.

120-те епископи от цяла Франция трябва да посветят почти половината от едноседмичната си среща на "борбата срещу насилието и сексуалната агресия, насочена към непълнолетни", става ясно от публикувания дневен ред.

Защо 17-годишен лови педофили, а не държавата? (ВИДЕО)

Педофилията в България е голям и неразрешен проблем, според група младежи, която решава да се заеме лично с решението. Младежите твърдя...

Някои жертви бяха поканени да се присъединят към срещата, но много от тях отказаха, осъждайки решението скандалът със сексуално насилие да стане само една от няколкото теми, а не единственият въпрос в дневния ред.

Събирането, което започна с минута мълчание в памет на жертвите, се провежда в южния град Лурд, считан от католическата църква за свято място и една от най-добрите дестинации за поклонение в света.

Преди конференцията епископите казаха, че ще разгледат въпроса за институционалната отговорност на църквата във връзка с масовото насилие, както и механизма за компенсиране на жертвите.

Срещата беше удължена с един ден, за да има повече време за проучване на доклада.

На 5 октомври независима комисия публикува документ, в който са описани подробно около 3000 духовници, които в периода от 1950 до 2020 г. са насилили сексуално 216 000 непълнолетни - „масово явление“, прикривано десетилетия наред с „воал на мълчание“, по думите на папа Франциск.

Ватикана санкционира полски архиепископ за прикриване на педофили

Ватикана санкционира пенсиониран полски архиепископ за прикриване на сексуално насилие над деца, съобщиха от архиепископията във Вроцла...

Докладът от близо 2500 страници установява, че „по-голямата част“ от жертвите са момчета в предтийнейджърска възраст от различни социални слоеве.

Архиепископ Ерик дьо Мулен-Бофор, председател на Епископската конференция на Франция (CEF), която е съавтор на доклада, изрази своя "срам и ужас" от констатациите, а папа Франциск заяви, че изпитва "голяма скръб".

Жан-Люк Суветон - свещеник, който е бил сексуално малтретиран, каза, че ще присъства както на пленарна сесия, така и на специалната сесия, посветена на злоупотребите, надявайки се да накара епископите да разберат защо не са се появили повече жертви.

„Не представлявам онези, които стоят настрана, но искам да накарам присъствието им да се усети, дори само за да кажа, защо не са дошли“, каза той пред АФП.

В доклада от миналия месец независимата комисия препоръча църквата да поеме гражданска и социална отговорност за злоупотребите, отделно от индивидуалната отговорност на насилниците.

Над 200 хил. деца са били жертва на свещеници-педофили във Франция

Стотици насилници, десетки хиляди жертви - във Франция бе публикуван доклад за за педофили в расо. Мащабите на престъплението с шок...

Тя заяви също, че финансовата компенсация трябва да се изчислява за всеки отделен случай, зависимост от тежестта на претърпените злоупотреби, вместо да се правят фиксирани плащания..

Парите трябва да бъдат взети от личното имущество на нападателите или от църквата, се казва в доклада, препоръчвайки да не се призовават католическите вярващи да правят дарения.

В кроя на конференцията няколко от обсъжданите ще бъдат подложени на гласуване. 

Над 200 хил. деца са били жертва на свещеници-педофили във Франция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа