Над 200 хил. деца са били жертва на свещеници-педофили във Франция

6134
Над 200 хил. деца са били жертва на свещеници-педофили във Франция
Снимка: iStock

Стотици насилници, десетки хиляди жертви - във Франция бе публикуван доклад за за педофили в расо. Мащабите на престъплението с шокиращи, тъй като местната католическа църква никога не е била замесена в нещо подобно.

Помръкналия брилянт

Най-яркият брилянт в папската корона - обикновено така определят Френската католическа църква, което не е учудващо защото тя има особен статус и голям авторитет сред вярващите, пише в своя статия РИА Новости.

Дълги години френските католици се разминаваха със сексуалните скандали. Случаи на педофилия имаше, но те бяха единични. Затова данните предоставени на специална пресконференция са шокиращи. От 1950 година жертви на насилие са станали 216 хиляди деца и то само тези от тях, които днес са живи. Това са данните изнесени от Независима комисия по сексуално насилие в Католическата църква, основани на мащабен доклад, изготвен от Френския институт за здраве и медицински изследвания. 

Жителят на Лион Кристиан Дюбрей - една от жертвите, признава пред журналисти, че би искал да умре. Когато е бил на 11 години с неговото семейство се сприятелил свещеник, който предложил да обучи детето на основите на религията. Всеки четвъртък той идвал за момчето и заедно отивали на екскурзия по исторически места. По време на разходките свещеникът притеснявал Кристиян, а  веднъж се опитал да го изнасили в дома му, докато родителите му били на втория етаж на къщата.

"Най-страшното е, че педофилът не се съмняваше в собствената си безнаказаност. Неговото проникване в семейството приличаше на паяк, който плете мрежата си незабележимо, примамвайки жертвата си.", споделя Кристиан. Домогванията на свещеника са продължили 9 месеца.

Кристиан разказва историята си едва през 2020 година. Неговият насилник е един от трите хиляди църковни служители педофили. 2000 от тях са свещеници. Най-плашещото е, че насилваните деца са 70 пъти повече. Това са ужасни цифри", споделя Оливие Савиняк, представител на потърпевшите.

Комисията изяснила че от 115 хиляди свещеници, служили в църквите през последните 70 години, повече от 3% са причастни към педофилски действия. Следователите са убедени че тези цифри са занижени. Вероятно и престъпниците и пострадалите са много повече.

"Някои от тях и не се решиха да разкажат всичко на комисията", казва члена на разследващата група Франсоа Дево.

Църквата също мълчи

Над 700 деца са били жертва на насилие в интернати в центъра на Лондон

За последните десетилетия около 705 бивши възпитаници на интернати за деца без родителска грижа в центъра на Лондон са се сблъсквали с ...

От 1950 година до 2000-та католическото и ръководство е дълбоко безразлично към жертвите, игнорирайки жалбите. Не особено активно са реагирали и правоохранителните органи: едва в последните години и разследванията по няколко дела са се активирали.

От разследващата група съобщават, че са предали на прокуратурата материали по 22 предполагаеми престъпления. По над 40 дела не може да се работи заради изтекъл срок на давност. Замесените по тези дела хора още са живи, но ще избегнат наказание.

Никой не е очаквал 

С просрочените по френските закони дела ще се заеме Ватикана. Ако вината на причастните към педофилия и укриване на такива престъпления бъде доказана, то стотици свещеници и епископи ще бъдат лишени от сановете си. На жертвите ще бъде изплатена многомилионна компенсация.

Самите пострадали казват, че това няма да е достатъчно. Те искат от църквата "трети Ватикански събор" - мащабна реформа, която да преобърне устоите, заради педофилията, която бе призната за световен проблем.

Тежки присъди за педофили в Германия

Четирима мъже получиха тежки присъди затвор в Германия във вторник за участие в повтарящо се сексуално насилие над деца и заснемане на ...

Например само в германския регион Хесен от 1946 година до 2014 година над 3600 младежи са станали жертви на свещеници. В американския щат Пенсилвания за същия период 300 служители са насилвали над 1000 деца.

Скелетите от от гардеробите изпадат там, където никой не ги е очаквал. Според доклад от юли месец т.г. на полските власти всеки четвърти педофил е свещеник. Само за последните две години са регистрирани над 360 епизода на сексуално насилие. Голяма част от жертвите са на едва от 3 до 7 годинки.

Тази информация потресе цяла Полша - най-религиозната страна в Европа. Масло в огъня наля гръмкото и разследване срещу кардинал Станислав Дживиш, личен секретар на Йоан Павел Втори. Дживиш е обвинен в укриване на педофили от правосъдието, в това число и в родината му. Публикуваните данни показват, че неотдавна канонизираният папа също би могъл да е в течение на престъпленията.

Ще бъде трудно да се изкорени

За греховете на свещениците ще се разплаща настоящия папа Франциск. Засега той е задължил цялото духовенство да съобщава незабавно за всякакви случаи на педофилия. Освен това работа започна специален съд, който се занимава изключително с престъпление на сексуална почва.

Полската католическа църква съобщи за стотици обвинения за сексуално малтретиране

Католическата църква в Полша разкри, че от 2018 г. насам тя е получила няколкостотин нови твърдения за сексуално малтретиране на непълн...

Но големият въпрос е дали това ще помогне. В католическата църква ожесточено спорят, предлагайки например да се отмени задължителния целибат (сексуално въздържание и безбрачие) за духовенството.

"Въпросът е в това ще решат ли реформите проблема. Вероятно всичко е много по-сложно, тъй като мащабите на това гнусно явление тепърва ще бъдат оценявани.", казва историкът Алексей Юдин.

Освен това борбата на Ватикана с педофилите се усложнява от влиянието на последните "на всички нива", започвайки от върховете и завършвайки с лобизъм на отделно взети приходи.

Това се потвърждава от информацията от Франция, където се оказва, че сексуалните престъпления са били много разпространени.

Жертвите сериозно се опасяват, че педофилите ще избегнат правосъдието, благодарение на влиятелните си покровители. Но каквото и да се случи католическата църква е Европа вече няма да е същата. Както и в цяла Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа