Германия знаела, че диктаторът Тито е избивал политически емигранти

7131
Германия знаела, че диктаторът Тито е избивал политически емигранти

Германия знаела, че диктаторът Тито е избивал политически емигранти. От писмото на един от най-големите германски политици след Втората световна война Франц Йозеф Щраус от 1982 година до тогавашния канцлер Хелмут Шмит става ясно, че властите в страната са знаели, че зловещата Държавна сигурност от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито е избивала политически емигранти в чужбина и по-специално в Германия.

Щраус е лидер на Християнсоциалния съюз от 1961 г. до смъртта си през октомври 1988 година. Франц Йозеф Щраус е федерален министър по ядрените въпроси, министър на отбраната и министър на финансите. От 1978 до 1988 г. е министър-председател на Бавария. В разсекретеното писмо на Щраус до Хелмут Шмит пише следното: Анализът на последните събития потвърждава, че югославските служби /зловещата ДС - УДБА, бел.ред./ в Германия просто убиват членовете на югославската политическа емиграция. Щраус описва и няколко убийства от последната година. Сред основните жертви на УДБА в Германия са хърватските политически емигранти, съобщава загребското списание "Експрес", което публикува писмото на Щраус до Шмит.

Държавите от бивша Югославия с общо задължение в размер на 104 млрд. евро

Държавите от бивша Югославия имат дългове на обща стойност над 104 млрд. евро, получени чрез събирането на публичните задължения на шес...

По-малко от година по-късно, на 28-ми юли 1983 година, в Мюнхен е застрелян един от най-известните хърватски дисиденти Стйепан Джурекович. 33 години по-късно, на 3-ти юли 2016 година, съдът в Мюнхен осъди на доживотен затвор Йосип Перкович, който ръководи по онова време операцията по ликвидирането на Джурекович. Според различни източници в Германия са избити няколко стотин противници на режима на Тито, пише още агенция Фокус.

"Тези убийства, извършени от югославските служби, са тежко нарушение на суверенитета на Германия и имат опасно и отрицателно влияние върху мира в страната. Очевидно федералното правителство не е успяло да накара югославските власти да спрат с тези терористични атаки у нас, както и да задържи извършителите и да ги изправи пред съда", пише Щраус и добавя: "Вътрешното министерство в Бавария поиска от федералното ведомство да бъдат взети необходимите мерки срещу Югославия за спиране на югославските терористични действия в страната". Франц Йозеф Щраус призовава Хелмут Шмит да се включи активно в разрешаването на този проблем.

Бившата югофедерация на диктатора Йосип Броз Тито се разпадна в началото на 90-те години. Югославската армия, която бе на пълно подчинение на властите в Белград, окупира една трета от Хърватия и започна агресия срещу Босна и Херцеговина. Там бяха извършени и най-големите военни престъпления, включително и геноцид срещу местното население в Сребреница, Жепа и Горажде. През 1998 година сръбската армия започна и войната в Косово, която доведе до отделянето на бившата сръбска провинция.

При отделянето на Република Македония югославската армия извърши тотален грабеж на всички военни обекти на територията на страната.

Международният съд призова Сърбия и Хърватия към сътрудничество

Международният съд днес постанови, че нито сърбите, нито хърватите са извършили геноцид по време на войната в Хърватия в периода 1991-...

По време на едноличния режим на диктатора Тито са избити стотици хиляди противници на режима. На територията на Словения има десетки масови гробове, където са погребани поне 150 000 души.

В Република Македония през 60-те година на миналия век са били съставени досиета на 138 600 души. Първият ръководител на УДБА и дясна ръка на Тито - Александър Ранкович, пред югославския парламент от 1 февруари 1951 прави следното признание: "През нашите затвори между 1945-1951 са минали 3 777 776 затворници и сме ликвидирали 586 000 народни врагове. Според сръбски и черногорски източници, българите са на второ място по броя на политически затворници по глава на населението, веднага след черногорците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа