Германската опозиция възмутена от дарение на BMW за Меркел

21799
Германската опозиция възмутена от дарение на BMW за Меркел
Снимка: Getty Images / Guliver

Дарение на един от най-големите акционери в автомобилния концерн БМВ - семейство Квандт, за консервативната партия на Ангела Меркел, предизвика възмущението на опозицията в момент, когато канцлерът блокира по-строги мерки за автомобилната индустрия. 

Християндемократическият съюз е получил общо 690 000 евро от трима членове на семейство Квандт, съобщи администрацията на Бундестага, долната камара на германския парламент. Според трите опозиционни партии - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и радикалната левица, дарението на семейство Квандт, едно от най-заможните в Германия, било предоставено на 9 октомври и може да е свързано с отхвърлянето от правителството на Меркел на по-строги европейски норми за автомобилите в областта на отделянето на въглероден диоксид. 

Големите германски автомобили като произвежданите от БМВ биха били особено сериозно засегнати от по-строго регламентиране. Според зам.-председателя на парламентарната група на радикалната левица Клаус Ернст, цитиран от вестник "Лайпциг Фолксцайтунг", Меркел водела "корумпирана политика в полза на богаташите". 

"Задаваме въпроса: Случайно ли е това гигантско дарение?", запита от своя страна депутатът от Зелените Барбел Хьон. "Позволено е да сме скептични", заяви финансовият експерт от ГСДП Йоахим Пос, цитиран от ежедневника "Берлинер Цайтунг". 

Полемиката се случва на фона на напрегнатите преговори на Меркел със Зелените и социалдемократите за сформиране на коалиционно правителство след победата й на парламентарните избори на 22 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа