Германското "Възраждане" изпревари по рейтинг всички партии в коалицията на Шолц

3853
Германското "Възраждане" изпревари по рейтинг всички партии в коалицията на Шолц
Снимка: Getty Images/Guliver

Това лято красивият, спокоен град Гьорлиц в Източна Германия беше разтърсен от най-големите протести от години насам. Поводът - сбиване по време на парти за завършване на гимназия.

Боят в популярна дискотека бързо прерасна в размирици, които сякаш отразиха политическото разделение в Германия по отношение на миграцията. Докато полицията правеше разследвания, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) призова за протест срещу "насилието на мигрантите" и в рамките на два дни стотици местни жители излязоха по улиците.

Още: Германия реже наполовина помощта за украинските бежанци

"Мигрантите са насилници"

Във връзка с боя, при който бяха ранени осем души, бившият полицейски служител Себастиан Випел, представител на партията в градския съвет на Гьорлиц, заяви: "Никога досега не сме имали такива неща... Агресорите съвсем очевидно бяха чужденци".

Инцидентът подхрани тезата, която AfD разпространява от години - че нарастващата имиграция застрашава германския начин на живот и прави страната по-малко сигурна.

Яна Любек, общински съветник от левицата, твърди, че AfD използва случая, "за да очертае една антиутопия, която никога не съм преживявала в Гьорлиц".

Още: Как Полша се превърна във врата към Германия за мигрантите

Снимка: Getty Images/Guliver

Популярността на крайнодесните изригна нагоре

Градът отдавна е щастливо ловно поле за AfD - партията съставлява най-голямата група в градския съвет, а Випел почти спечели изборите за кмет там през 2019 г. Но сега популярността на партията, чиито части са обявени за екстремистки от германското вътрешно разузнаване, а един от лидерите ѝ ще бъде съден за използване на забранени нацистки лозунги, излиза отвъд тези източни крепости, пише Financial Times.

В национален мащаб тя получава над 21% подкрепа, изпреварвайки трите партии в коалицията на канцлера Олаф Шолц - Социалдемократите, Зелените и либералните Свободни демократи, пише FT, цитирайки данни от Wahlrecht към 25 септември. Първи са Християндемократите с 27,5 на сто.

Още: Два пъти повече германци, в сравнение с преди, искат диктатура. Ето какво ги кара да са недоволни от демокрацията

Успехът на партията в проучванията означава, че тя все повече задава тона и в Берлин, където политиците от големите формации се оказват въвлечени в дебат за расата и имиграцията, който не са подготвени да водят.

Сега мнозина се притесняват какво може да означава силата на AfD за трите решаващи избори през следващата година в източните провинции Саксония, Бранденбург и Тюрингия. Някои проучвания сочат, че партията може да спечели и трите.

Всъщност тя няма да може да управлява - никой друг няма да работи с нея. Но ако продължи да се развива по сегашната си траектория, някои германски провинции може да се затруднят да сформират работещи правителствени коалиции, особено в източната част на страната.

"Съществува реален риск по-специално Саксония да стане неуправляема", казва Яна Краус, съветник от групата на "Мотор-Гьорлиц"/"Алианс на зелените".

Още: "На ръба сме": Немският президент алармира за внушителен мигрантски натиск

Защо AfD стана толкова харесвана?

Наблюдателите посочват безброй фактори за въдхода на AfD. Недоволството от инфлацията и високите цени на енергията играе важна роля, както и гневът заради закона за ускоряване на преминаването от газови котли към термопомпи.

AfD, която заявява, че желае прекратяване на огъня в Украйна и осъжда икономическите санкции на ЕС срещу Русия, също така привлече германците, недоволни от подкрепата на Олаф Шолц за Киев.

Според социолозите обаче ключът към успеха на партията е имиграцията. "В момента имаме огромен приток на мигранти в Европа, точно толкова голям, колкото по време на бежанската криза през 2015-2016 г.", казва Кай Арцхаймер, политолог от университета в Майнц. "И това е голямата тема за AfD".

Жител на Гьорлиц казва пред FT, че позицията на партията по отношение на бежанците е допаднала на много хора в града. "Правителството не се вслушва в хората по този въпрос - то просто напълно ни игнорира. AfD е наистина единствената алтернатива", смята той.

Още: Германското "Възраждане" отбеляза исторически рейтинг

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com