Глазгоу стана първият град в Обединеното кралство, където жените са на почит

1145
Глазгоу стана първият град в Обединеното кралство, където жените са на почит
Снимка: iStock

На 27 октомври 2022 година градският съвет на Глазгоу единодушно подкрепи предложение, в което се посочва, че жените трябва да бъдат в основата на всички аспекти на градското планиране, превръщайки го в първия град в Обединеното кралство, който приема "феминисткия урбанизъм".

Феминисткият урбанизъм се застъпва за вид градско планиране, което насърчава приобщаването и поставя нуждите на жените, небинарните и полово различните хора на преден план в начина, по който мислим за градския пейзаж. Защото, може би не е изненадващо, но нашите градове далеч не са неутрални по отношение на пола.

Изследователите на феминисткия урбанизъм твърдят, че в миналото мъжете са отговаряли за проектирането на градовете, в които живеем и са го правили, мислейки за собствените си нужди и навици, като често са пренебрегвали или са оставяли настрана въпросите за безопасността и достъпността, засягащи жените и сексуалните и половите малцинства.

Градовете, които обитаваме и пространствата в тях се възприемат по различен начин от всички нас, като фактори като полова идентичност, произход, етническа принадлежност и възраст играят важна роля за начина, по който се движим в градския пейзаж. Белият хетеросексуален мъж, чернокожият тийнейджър гей или 80-годишната жена с увреждания от средната класа ще преживяват града по различен начин.

Но нашите градове не са построени с мисълта за специфичните нужди на всеки един от тях. Дълго време джендър-неутралността означаваше по подразбиране световъзприемането на бял мъж.

"[Съветът на Глазгоу] отбелязва, че неутралният по отношение на пола подход към развитието на града не работи, че жените и хората от маргинализирани полове имат различни нужди, които понастоящем не са отразени в практиката и че е необходим междусекторен, приобщаващ и щадящ здравето подход", заяви съветничката от "Зелените" в Глазгоу Холи Брус, която прокара новаторското предложение в шотландския град.

"Съветът е съгласен, че за да се създадат публични пространства, които са безопасни и приобщаващи за жените и достъпни за всички членове на общността, е от основно значение жените да заемат централно място във всички аспекти на планирането, проектирането на обществени пространства, разработването на политики и бюджети", добави тя.

Феминисткият град е този, в който се задоволяват нуждите на всички хора, живеещи в него - не само на белите, дееспособни мъже. Конкретно това означава да се изгради град, в който всички, включително, но не само жените се чувстват еднакво сигурни и овластени и в който всяка група има еднакъв достъп до услуги.

Според предложението на Холи основните характеристики на един град с равнопоставеност на половете включват възможност за ходене пеша, близост до услуги, безопасни обществени места и открити зелени площи.

"Тези фактори не са важни само за жените, те са ключови за създаването на по-здравословен и по-пригоден за живеене град за всички, с положително въздействие по отношение на физическото и психическото благополучие и качеството на въздуха", заяви Брус.

Съветът на Глазгоу установи, че като се отворят повече пространства за жените, те ще имат достъп и до повече възможности, което ще доведе до увеличаване на участието в политически срещи "и в крайна сметка до изборно представителство на жените".

Как ще се промени Глазгоу?

"Честно казано, все още не знам, защото целият смисъл на прилагането на този подход е да се консултира с жените и да ги попитаме какво искат", каза Брус пред Euronews Culture.

Съветът на Глазгоу е решил да се консултира с обществеността, преди да пристъпи към каквато и да е промяна, като попита гражданите какви мерки биха искали да бъдат приложени в техните градове.

"Мога да кажа, че наистина бих искала по-широки тротоари и повече улично осветление, но аз съм бяла и трудоспособна жена, така че не знам от какво се нуждаят всички", каза Брус.

"Младите жени заявиха, че искат повече осветление в определени части на парковете, за да могат да минават през тях през нощта, а също така да прекарват времето си там, защото това е свободно, прекрасно пространство. Разбира се, трябва да бъдем много внимателни и като мислещ в "зелено" човек наистина искам да се уверя, че не нарушаваме цялото биоразнообразие в нашите паркове."

Доклад, публикуван в края на 2021 г. от Young Women Lead (група, създадена от YMCA Шотландия) след отвличането и убийството на Сара Еверард в Лондон, установи, че мнозинството от жените в Глазгоу се чувстват несигурни или неудобно в автобусите и на автобусните спирки, докато само 5 от 214 анкетирани се чувстват в безопасност, докато са в парковете.

Шон Пен: Мъжете твърде много се феминизираха

Американският актьор и режисьор Шон Пен разкри своите виждания за мъжката половина на човечеството и мъжествеността в интервю за The In...

Въвеждането на повече обществени тоалетни е друг елемент, който шотландският град ще разгледа, каза Брус, тъй като пандемията разкри липсата на обществени тоалетни, която се отразява непропорционално зле на жените.

Съветник Брус заяви, че ще последва примера на градовете, които вече са направили промени в областта на феминисткото градско планиране.

Във Виена например са въведени по-широки тротоари, които позволяват на родители с детски колички (както и на хора в инвалидни колички) да се разхождат из града, без да се задъхват постоянно зад други пешеходци, както и промени в транспортната система и дори в езика, на който се общува с обществеността.

Други проекти, целящи да направят градовете в Европа по-приобщаващи за половете, се осъществяват в Барселона, Испания и Швеция.

ОЩЕ: Скандално: Вместо на насилени жени, благотворителна организация плаща милиони за заплати и курорти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа