Храна, лечение, басейн, футбол, църква: Как си живеят руските военнопленници в Украйна (ВИДЕО)

15356
Храна, лечение, басейн, футбол, църква: Как си живеят руските военнопленници в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Изобилна храна, медицински грижи, на прозорците на килиите няма решетки, осигурен е малък басейн и разходки, възможност за работа, чрез която дори да изкарват доходи - ето при какви условия живеят руските военнопленници в Украйна. Журналистът и основател на изданието "ГОРДОН" Дмитрий Гордон посети един от лагерите за военнопленници в Украйна и засне филм по темата. Проектът е реализиран съвместно с Главно разузнавателно управление на Украйна по украинската държавна програма "Искам да живея" (инициатива, която предлага на руските военни да се предадат, за да оцелеят).

След видяното там и разговорите с някои военнопленници журналистът разговаря и с Андрий Юсов, говорител на Главно разузнавателно управление, защо Украйна изпълнява изискванията на Женевската конвенция по отношение на пленените окупатори, независимо от факта, че Русия не ги спазва - украински бойци в руски плен са измъчвани и държани в ужасяващи условия.

ОЩЕ: Украйна предаде на Русия без всякакви условия тежко ранени военнопленници и първата пленена рускиня на фронта 

Посетеният от журналиста лагер се намира в западната част на Украйна и в него държат както пленени руски военни, така и жители на окупираните територии на Украйна, които са били вербувани от нашествениците и са се сражавали на тяхна страна.

ФИЛМЪТ е малко повече от час и половина, на руски език и можете да го видите в края на текста.

До лагера имат достъп представители на ООН, на Международния комитет на Червения кръст, правозащитници и журналисти от цял свят - те го посещават редовно, казва Андрий Юсов.

"Те виждат какво ядат, къде спят, как прекарват свободното си време, какви книги четат, как изглеждат, в какви условия се държат нашествениците, рашистите, престъпниците, убийците - тези, които дойдоха на нашата земя не с подаръци и не за да бъдем приятели... Въпреки това, в Украйна - цивилизована европейска страна, ние показваме, че да, ние ги мразим, но ние спазваме закона и международното право", казва той.

ОЩЕ: След разпита не ни трябват: Руснаците брутално прерязват гърлата на украинските военнопленници 

На коментар на журналиста, че е бил потресен от добрите условия, при които са държани окупаторите, дошли да убиват мирни хора, и който си задава въпроса каква би била реакцията на обикновените украинци, потърпевши от войната, от видяното във филма, Юсов отговаря: "Да, това е чисто по човешки разбираема реакция. И има много такива реакции в интернет, във Фейсбук. Много често хората го казват: "Защо ги храните толкова добре там? Дръжте се с тях както те се държат с нашите (с украинските военнопленници - бел.ред.)." ... Виждаме състоянието, в което се връщат от плен нашите защитници, както и незаконно задържаните цивилни. Но въпреки това - това ни отличава от ордата, от путинова Русия, от рашистите."

ОЩЕ: Чакаха да умра: Освободени украински бойци разказват за руския плен

Дмитрий Гордон добавя: "Виждал съм в какво състояние се прибират нашите момчета, какво разказват за страданията, издевателствата, мъченията, които са преживели. Питах руските военнопленници дали някой се гаври с тях, дали ги бият, дали има разпити. Те казват: „Не, не очаквахме това". Отговорът на Юсов е следният: "Единственото им "изтезание" са порциите борш, които са прекалено големи, така че понякога не могат да ги изядат. Както и по четвърт хляб за вечеря."

ОЩЕ: Кастрацията на украински военни в руски плен: Разказ на лекар 

Юсов разказва и как оправдават руските военнопленници отиването си на фронта. Докато в началото масовото оправдание е било "не знаехме къде отиваме", сега те разбират, че това вече не работи и казват, че мотивът им е бил пари - "отидохме на фронта, за да храним семействата си".

"И сред тях има и бащи на многодетни семейства или много млади мъже. Алчност и готовност да заработиш едни пари - това са логика и мотиви, които по принцип биха били неразбираеми за украинец, за европеец. Но убийството за пари е масово явление (при руснаците). ... Това е скотското състояние, до което Путин и неговият режим докараха страната и населението си. А някога се наричаха и се смятаха за образовани хора."

За отношението си към руските военнопленници Юсов казва още: "Общуването с тях винаги е неприятно. Искаш след това да си измиеш ръцете, да си вземеш душ и да отидеш на църква. ... Целият свят трябва да види какви хора ни нападнаха и с кого си имаме работа. Културното им ниво, мотивацията им, представите им за живота."

На този фон, почти навсякъде сред международните медии се споделя материал на The Economist, който представлява разказ на руски военнопленник и по същество гласи следното - пленените руснаци масово не искат да бъдат разменяни, защото се връщат в Русия:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа