И Дания прекрати разследването на взривовете на "Северен поток"

902
И Дания прекрати разследването на взривовете на "Северен поток"
Снимка: Danish Defence Command

Дания е прекратила разследването на експлозиите през 2022 г. по газопровода "Северен поток", по който се пренасяше руски газ за Европа. По този начин тя стана втората страна, спряла разследването - след Швеция.

Експлозиите

Многомилиардните тръбопроводи "Северен поток" 1 и 2, по които се транспортира газ под Балтийско море, бяха разкъсани от поредица взривове в шведската и датската икономическа зона през септември 2022 г., при което във въздуха бяха изпуснати огромни количества метан.

Взривовете се 7 седем месеца след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна, което предизвика широк спектър от западни икономически и финансови санкции срещу Москва.

Още: Кой взриви "Северен поток": На фокус излезе конкретен украински офицер

Какво откриха датските власти?

"Разследването накара властите да заключат, че е имало умишлен саботаж на газопроводите. Оценката обаче е, че няма достатъчно основания за водене на наказателно дело в Дания", се казва в изявление на полицията в Копенхаген от 26 февруари, цитирано от "Ройтерс".

По-рано този месец Швеция прекрати разследването на експлозиите, като заяви, че няма юрисдикция по случая, но предаде откритите доказателства на германски следователи, които все още не са публикували заключенията си.

Говорител на германското правителство заяви по-рано през февруари, че Берлин все още се интересува от разрешаването на случая.

Още: Кой взриви "Северен поток" - ето докъде стигнаха разследванията

Снимка: Getty Images

Взаимни обвинения

Русия и Западът, които са в противоречие заради нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г., се обвиняват взаимно във връзка с взривовете на тръбопровода. Всяка от страните отрича да е замесена и никой не е поел отговорност.

В понеделник Кремъл заяви, че ситуацията по отношение на разследванията е "близка до абсурда". "От една страна, има признание за умишлен саботаж, от друга страна, няма по-нататъшен напредък", заяви говорителят на Путин - Дмитрий Песков.

Датската полиция съобщи, че си сътрудничи със съответните чуждестранни партньори и че проведеното от нея разследване е било "сложно и всеобхватно". Полицията обаче не уточнява защо няма достатъчно основания за продължаване на разследването и с кои органи са споделени констатациите.

"Умишлен саботаж"

Датската полиция по-рано заяви, че тръбопроводите са били засегнати от мощни експлозии, а шведските следователи потвърдиха, че намерените на място следи от експлозиви убедително показват, че е извършен саботаж.

Миналата година Германия съобщи на Съвета за сигурност на ООН, че е открила следи от подводни експлозиви на яхта, която може да е била използвана за транспортирането им. Берлин добави още, че обучени водолази може да са прикрепили експлозивите към тръбопроводите.

Още: Spiegel: Украински олигарх е наел яхтата "Андромеда" за взривяването на „Северен поток”

Русия обвини Съединените щати, Великобритания и Украйна за взривовете, които до голяма степен отрязаха руския газ от доходоносния европейски пазар. Трите страни отричат.

Някои западни служители твърдят, че по време на взривовете в района е имало руски военни кораби. Други заявиха, че няма категорични доказателства, които да уличават Москва.

Още: Полша крие ключови доказателства за взрива на "Северен поток"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа