Кой взриви "Северен поток": На фокус излезе конкретен украински офицер

8781
Кой взриви "Северен поток": На фокус излезе конкретен украински офицер
Снимка: Danish Defence Command

Бивш украински военен офицер, който има сериозни връзки в украинското разузнаване, е играл централна роля в саботажа на "Северен поток". Това твърди американският The Washington Post, като се позовава на свои източници.

Кой е той?

СНИМКА: Getty Images

Става въпрос за 48-годишния полковник Роман Червински. Той е служил в специалните части в Украйна. Според материала на американската медия, той е бил координатор на операцията срещу газопровода – информацията е на източници на изданието, които не се цитират поименно. Червински е движил логистиката на екип от шестима души, който е наел плавателен съд под фалшиви самоличности и е поставил експлозиви, използвайки дълбоководно водолазно оборудване. При атаката на 26 септември, 2022 година, само 1 от 4 тръби на "Северен поток" и "Северен поток 2" не пострада.

Още: Саботажът на "Северен поток": накъде водят следите. Работа на украински командоси или нещо друго

Червински не е бил мозъкът на операцията – той получавал заповеди от висшестоящи, които са докладвали на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни – отново твърдение в материала на американската медия на база анонимни източници.

Според написаното, от февруари 2022 година Червински е служил в украинските специални сили и е бил фокусиран в задачи, подкрепящи съпротивата срещу руснаците в окупираните от тях украински територии. Той е докладвал на генерал Виктор Ханушчак, който от своя страна е пряко подчинен на генерал Залужни.

Не е вярно: Украинският офицер е арестуван, но за друго

СНИМКА: Getty Images

Чрез адвоката си Червински отрече да е замесен в саботажа на газопровода. "Всички спекулации за мое участие в атаката са руска пропаганда, без никакви основания", казва той в писмено становище.

Още: Кой взриви "Северен поток" - ето докъде стигнаха разследванията

Украинското правителство не коментира дали и какво е правил Червински. Но в материала на The Washington Post изрично се казва, че операцията е проведена без знанието на Володимир Зеленски – всички замесени са докладвали директно на генерал Залужни. Самият Залужни обаче публично отрече Украйна да стои зад операцията и то в разговор с предишния началник-обединените щабове на американската армия генерал Марк Мили. За Залужни всякакви такива "връзки" са измислица на руската пропаганда.

Същевременно украинският офицер казва пред The Washington Post и Der Spiegel, че е участвал в сложна операция през 2020 година, с която бойци на ЧВК Вагнер да бъдат примамени в Беларус, за да бъдат заловени и изправени пред съда в Украйна. Тази операция обаче се проваля и Червински обвинява началника на политическия кабинет на Зеленски Андрий Ермак за това – защото го е страх да се противопостави на Русия истински. Освен това той е планирал и изпълнявал операции за елиминиране на проруски сепаратистки лидери, както и е участвал в операции по "прибиране" на свидетели, които да хвърлят повече светлина върху свалянето на полет MH17, при което загинаха 298 души, включително над 80 деца. За този случай холандски съд вече се произнесе с присъди на първа инстанция: Съд в Хага наказа с доживотен затвор двама руснаци и украинец за свалянето на полет MH17

Интересен аспект в цялата история е, че Червински е арестуван – по обвинение, че е превишил правомощията си в операцията, при която руски пилот избяга от Русия и се предаде в Украйна с хеликоптера си. Украинският офицер е задържан в арест в Киев – обвинението е, че при операцията са били издадени координатите на украинско летище и Червински е действал без съответната оторизация. Разкриването на украинското летище "Канатово" е предизвикало руска ракетна атака, при която загива 1 украински войник и са ранени още 17. А генерал Виктор Ханушчак твърди, че операцията е със съответната оторизация и не коментира повече – същото казва и Червински, който е категоричен, че е действал съгласно дадени му заповеди. За Червински арестът му е политически мотивиран – заради критиките му срещу администрацията на украинския президент Володимир Зеленски: 500 хил.долара: Руският пилот, който се предаде с хеликоптера си, разказа за възнаграждението си (ВИДЕО)

Припомняме, че месец преди взрива на "Северен поток", издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин спря газа, течащ по него, а германското правителство спря финалното одобрение за "Северен поток 2" след като Русия нахлу в Украйна по заповед на Путин.

Източник: The Washington Post

Още: Дания потвърди: Руски кораб е минал край "Северен поток" дни преди взрива

Русия с програма за саботаж на вятърни паркове и комуникации в Северно море

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com