Полша крие ключови доказателства за взрива на "Северен поток"?

6004
Полша крие ключови доказателства за взрива на "Северен поток"?
Снимка: iStock

Европейските следователи са възмутени от поведението на Полша и я обвиняват, че саботира разследването на взрива на газопровода "Северен поток", който доставяше руски газ на Европа.

Страната умишлено крие ключови доказателства по случая, защото те могат да насочат към Украйна, казват те според американското издание The Wall Street Journal.

Става дума за възможно придвижване на саботьори през полска територия, твърди медията. "Европейските следователи отдавна смятат, че нападението е организирано от Украйна през Полша", пише WSJ.

Още: Столтенберг: НАТО засилва патрулите в Балтийско море след саботажа на Северен поток

Сега Европа възлага надежди на новото правителство във Варшава да принуди полските следователи да сътрудничат на разследването. Някои високопоставени европейски служители твърдят, че обмислят възможността да отправят съответното искане директно до кабинета на Доналд Туск, новия министър-председател на Полша, посочва още WSJ.

Кой взриви "Северен поток"?

Газопроводът "Северен поток" свързва Русия и Германия през Балтийско море. Двата тръбопровода бяха взривени през септември 2022 г. Все още не е ясно кой стои зад този саботаж, но той оказа икономически натиск върху Германия и други европейски държави, опитващи се да спрат да използват руско гориво.

Всеки намек, че Полша, като член на НАТО, може да крие информация от съюзниците си за инцидент, станал на територията на друга държава - членка на НАТО, може значително да подкопае доверието в тази организация. От страна на Москва всяко поведение на Полша, което намеква за евентуално участие в саботаж, може да се разглежда като акт на агресия от страна на НАТО, се казва в материала.

Още: Кой взриви "Северен поток": На фокус излезе конкретен украински офицер

Участва ли Полша?

Досега в рамките на разследването европейските следователи не са предоставили доказателства за евентуално участие на полското правителство във взривовете. Те също така казват, че дори някои полски служители да са участвали в "саботаж", висшето ръководство във Варшава може да не е знаело за участието им.

В същото време опитите на полски служители да блокират разследването, пораждат подозрения за ролята и мотивите на Варшава в подкопаването на "Северен поток", казват разследващите.

Снимка: Getty Images

Полските прокурори, които водят вътрешното разследване по случая, заявяват, че си сътрудничат с други държави, но досега не са открили доказателства за полско участие. От своя страна, полската гранична охрана и службата за вътрешна сигурност отказват коментар.

Още: Саботажът на "Северен поток": накъде водят следите. Работа на украински командоси или нещо друго

Яхтата "Андромеда" и връзката с взрива

Разследването, проведено съвместно от Германия, Дания и Швеция, установи, че газопроводът е взривен от екип от шестима души. Те са били забелязани в Балтийско море на яхтата "Андромеда". Според разследващите яхтата е спряла в три държави по време на пътуването си, включително в Полша. "Андромеда" е била наета в Германия чрез полска компания. По време на разследването на кораба са открити следи от същото взривно вещество, което е намерено на местата на подводните експлозии.

Още: Spiegel: Украински олигарх е наел яхтата "Андромеда" за взривяването на „Северен поток”

Според разследващите, след като е изкопал част от тръбопровода, екипажът е акостирал в полското балтийско пристанище Колобжег. Останал е там за един ден. Тогава пристанищен полицай съобщава за подозрителна група хора - 5 мъже и 1 жена. Според него представителите на групата говорели на руско-украински.

На 19 септември 2022 г. полските гранични служители проверили членовете на екипажа, те представили паспортите си от Европейския съюз, след което им било разрешено да продължат пътуването си. Плавайки обратно на север, те заложили останалите мини, твърдят разследващите.

Още: Кой взриви "Северен поток" - ето докъде стигнаха разследванията

Полша обаче не споделя тази информация до март 2023 г. От Варшава се съгласиха да предоставят данните едва когато молбата за това дойде от колегите им от Германия. "Берлин научи за присъствието на яхтата в Полша през януари от нидерландското военно разузнаване, което получило информация от някой в Украйна", пише изданието.

Тогава редица полски служби отказаха да предоставят видеозаписи на заподозрените - въпреки че според европейските следователи екипажът на яхтата е бил в полезрението на камерите за наблюдение през цялото време, докато е бил в пристанището на Колобжег.

От полска страна само две служби - прокуратурата и граничната служба - проявиха готовност да сътрудничат. Служители от други ведомства, включително Агенцията за вътрешна сигурност на ABW, не отговориха на исканията, бяха уклончиви или предоставиха противоречива информация, заявиха европейски служители, цитирани от WSJ.

Полша е обвинена в умишлено объркване

Полша е обвинена и в умишлено объркване на разследването. Така например полските прокурори твърдят, че на "Андромеда" не са открити следи от експлозиви, въпреки че не е извършена съответната съдебно-медицинска експертиза. Полската служба за вътрешна сигурност съобщи също, че граничните служители, проверяващи екипажа на яхтата, никога не са се качвали на борда ѝ. Това твърдение противоречи на предишни изявления на полските прокурори.

Последните също така заявиха, че "Андромеда" е пристигнала на пристанището в Колобжег около 16:00 ч. на 19 септември, а след това е напуснала пристанището около 12 часа по-късно. После разследващите установиха, че корабът всъщност е акостирал в 9:00 ч. след нощно пътуване от Дания.

Германските следователи са изчакали поне два месеца, преди да си осигурят среща с полските си колеги в средата на май миналата година, твърдят европейски служители, цитирани от американската медия. След срещата те са останали с впечатлението, че поляците просто не желаят или не могат да сътрудничат.

През септември полската служба за вътрешна сигурност сподели с европейските следователи "съмнителна" информация, че "Андромеда" е свързана с руски шпиони. Тогава те намекнаха, че именно Руската федерация стои зад атаката срещу "Северен поток". Някои европейски следователи обаче смятат това за дезинформация, пише WSJ.

През септември 2023 г. германското издание "Цайт" съобщава, че полските тайни служби са уведомили Германия, че част от екипажа на яхтата "Андромеда" има руско гражданство. Така се намеква, че именно Русия може да стои зад взривовете на "Северен поток" и "Северен поток 2". По това време обаче в Германия се отнасяха скептично към тези данни.

По-рано германските медии заявиха, че в нападението може да е участвало висшето военно ръководство на Украйна, по-специално - главнокомандващият на въоръжените сили Валерий Залужни. В Украйна тези данни бяха отречени.

Още: Дания потвърди: Руски кораб е минал край "Северен поток" дни преди взрива

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com