Испанците стават все по-бедни и по-разделени, сочи доклад

2495
Испанците стават все по-бедни и по-разделени, сочи доклад
Снимка: Getty Images/Guliver

Половината от испанското население (49,3%) живее на границата на възможностите си, без още да се е възстановило от кризата от 2008 г., и не е готово да се изправи пред нова рецесия. През последните години се създаде нов профил на бедността и сред бедните хора има все повече деца, юноши, хора с висше образование и работници, които се превърнаха в най-голямата група бедни хора, съобщава БГНЕС, позовавайки се на испанската национална телевизия RTVE.

Това са някои от основните заключения от десетия доклад за Хора в риск от бедност и социално изключване за състоянието на бедността, изготвен от Европейската мрежа за борба с бедността и социалното изключване в Испания. Проучването предоставя нови данни, които "поставят под въпрос реалните подобрения в условията на живот, произведени с предполагаемото излизане от кризата", заяви Карлос Сусия - президент на европейската организация. Последните данни от доклада от 2019 г. показва леко подобрение, спрямо предходната година. Представя се и провалът на стратегията „Европа 2020“ - план, одобрен преди 10 години. Неговата цел е да намали броя на бедните европейци под 25%. „Няма успех, Испания е една от страните, допринесли това да не бъде постигнато“, критикува Сусия.

Всеки пети испанец живее на прага на бедността

Икономическата криза продължава ден след ден да създава трудности на семействата в Испания, където всеки пети човек живее под прага, ...

Миналата година около 11,8 милиона живееха в бедност, което е 25,3% от испанското население. Въпреки че през последните пет години се наблюдава тенденция на спад, Сусия предупреди, че „всички групи от населението имат по-ниски реални доходи, отколкото през 2008 г. и най-уязвимият сектор е в по-лошо положение от останалите“. Съществуват също доказателства за разлика между половете, която се е увеличила само през последното десетилетие. Разделението е и териториално: автономните области на север от Мадрид поддържат ниски нива на бедност, „напълно съвместими с тези на най-напредналите европейски държави“. Това е под 25%, с минимум 11,7% в Навара, докато броят се покачва на юг, достигайки 37,7% бедност в Андалусия или Естремадура.

Испания е на дъното на Европа в борбата срещу бедността и само страни като България, Румъния, Гърция или Италия я надминават по степен на социално изключване. Докладът призовава за спешни действия в контекста на новата криза, за разлика от направеното в предишната. След десетилетие на криза и неравномерно възстановяване, "има не само повче бедни хора, но и по-бедни", според Сусия. За да се предотврати задълбочаването на тази тенденция, Европейската мрежа срещу бедността поиска да се запазят вече действащите мерки за борба с бедността, които "трябва да бъдат засилени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа