Италианският върховен съд: "Римският поздрав" не е престъпление

6151
Италианският върховен съд: "Римският поздрав" не е престъпление
Снимка: Julia Casado / Pixabay

Фашисткият поздрав не е престъпление, освен ако не представлява опасност за обществения ред. Това реши италианският върховен съд на 18 януари.

Изпълнението на фашисткия поздрав е престъпление само ако застрашава обществения ред или рискува да доведе до възраждане на забранената фашистка партия, заяви италианският върховен съд в решение, което беше приветствано от неофашистите. 

С решението си от 18 януари Касационният съд разпореди втори апелативен процес за осем неофашистки бойци, които през 2016 г. са направили поздрава по време на възпоменателно събитие в Милано, посветено на годишнината от убийството на техен съратник в града през 1975 г. 

Още: Шефът на италианския Сенат: Фашисткият поздрав не е непременно престъпление

Решението означава, че жестът, известен още като „римски поздрав“, не е престъпление, ако се извършва на събития, подобни на неотдавнашния митинг в Рим, който предизвика възмущение.

"Решението на касационния съд установява, че римският поздрав не е престъпление, освен ако не съществува конкретна опасност от възстановяване на фашистка партия, както е предвидено в член 5 от закона Scelba, или ако не са налице конкретни намерения за расова дискриминация и насилие, както е предвидено в закона Mancino", казва пред италианската преса Доменико Ди Тулио, адвокат на двама от обвиняемите.

Законът "Scelba" от 1952 г. забранява апология на фашизма и реорганизацията на фашистката партия на Бенито Мусолини, а законът "Mancino" от 1993 г. забранява расисткото насилие и речта на омразата, припомня БГНЕС.

Предисторията

Решението на съда идва след появата на смразяващ видеозапис, на който се вижда как стотици мъже правят фашистки поздрави по време на събитие в Рим в началото на януари, посветено на 46-ата годишнина от убийството на трима бойци от младежкото крило на вече несъществуващото Италианско социално движение (MSI) - неофашистка партия, основана след Втората световна война, която в крайна сметка се превръща в "Братя на Италия" - партията, ръководена от министър-председателя Джорджия Мелони.

Още: Арестуваха германски депутат, използвал нацистки поздрав

Ежегодното събиране се провежда пред някогашната централа на MSI на улица Acca Larentia, в източната част на италианската столица. Casapound, неофашистката партия, която организира събитието, приветства решението на съда като "историческа победа". "Разбира се, ние ще продължим да правим римския поздрав", заяви Лука Марсела, говорител на Casapound, пред информационната агенция Ansa.

Събитието в Рим беше осъдено от опозиционните партии, които призоваха правителството на Мелони да забрани неофашистките групи, както и от "Форца Италия", партньор в нейната коалиция. Мелони представя "Братя на Италия" като консервативен защитник на патриотизма и твърди, че в ДНК-то на "Братя на Италия" няма "носталгични фашисти, расисти или антисемити".

Още: Испания ще ексхумира фашистки лидер, вдъхновил диктатурата на Франко

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа