Изтезания, изнасилвания и убийства: ООН с нови данни за руски военни престъпления в Украйна

6625
Изтезания, изнасилвания и убийства: ООН с нови данни за руски военни престъпления в Украйна
Снимка: принтскрийн/YouTube/Сергей Локтин

Независимата международна анкетна комисия за Украйна документира нови доказателства, че руските власти са извършили безразборни атаки и военни престъпления като изтезания, изнасилвания и друго сексуално насилие и депортиране на деца в Руската федерация. Това се казва в доклад, представен пред Общото събрание на ООН.   

"Тъй като въоръженият конфликт в Украйна продължава през втората си година, той допълнително допринесе за страданията и трудностите за хиляди засегнати цивилни. Допълнителните безразборни атаки с експлозивни оръжия, извършени от руските въоръжени сили, които Комисията разследва, доведоха до смърт и наранявания на цивилни и до унищожаване и щети на цивилни обекти. Например, в резултат на нападение през април 2023 г. срещу многоетажен блок от жилищни апартаменти в Уман, Черкаска област, бяха убити 24 цивилни, предимно жени и деца, а част от сградата стана необитаема. Комисарите разговаряха с нейните жители по време на неотдавнашното им посещение в Украйна", се казва в доклада. 

Още: Татуирани, брутални, зли. Това е най-мощният руски клан от престъпници

Разследванията потвърждават предишната констатация на Комисията, че руските власти са използвали изтезания по широко разпространен и систематичен начин на различни места за задържане. В допълнение към предишните констатации на Комисията за изтезания в Украйна и местата за задържане в Руската федерация, новите доказателства за този доклад, събрани в Херсонска и Запорожка области, показват същия модел на изтезания в райони под контрола на руските власти. В разследваните случаи извършителите са измъчвали главно мъже, заподозрени в предаване на информация на украинските власти или в друга подкрепа на украинските въоръжени сили.

Още: Предимства и проблеми: Армиите на Украйна и Русия преди зимата (ВИДЕО)

"Интервютата с жертви и свидетели показаха дълбоко незачитане на човешкото достойнство от страна на руските власти при тези обстоятелства. Свидетели съобщават за ситуации, при които изтезанията са били извършени с такава бруталност, че жертвата е починала. В център за задържане в училище в село Беляевка, Херсонска област, задържаните заедно са поискали медицинска помощ, когато жертва е показала признаци на респираторен дистрес веднага след като е била измъчвана. Руските въоръжени сили обаче отказали и жертвата починала в рамките на час", установили експертите от ООН.

Още: Русия официално отстрани от командването Генерал Армагедон

Неотдавнашните разследвания на Комисията в регионите на Херсон и Запорожие показват, че изнасилване и друго сексуално насилие често са били извършвани заедно с допълнителни актове на насилие срещу жертвите, включително тежки побои, удушаване, задушаване, нарязване, стрелба до главата на жертвата и умишлено убийство. 75-годишна жена, останала сама, за да защити имуществото си, била нападната от руски войник, който я удрял по лицето, гърдите и ребрата, удушил я, докато я разпитвал. Той й наредил да се съблече и когато тя отказала, разрязал корема й с малък остър предмет и я изнасилил няколко пъти. Освен последствията от изнасилванията жертвата е с няколко счупени ребра и зъби. Комисията установила, че освен изнасилване, жертвата е била и изтезавана. Травматичните преживявания, описани в доклада, имат тежки и дългосрочни последици за физическото и психическото здраве на жертвите.

Още: Колосален руски провал в Украйна. Ето къде нападателните операции удариха на твърд камък

Комисията разследва допълнителни разкази относно прехвърлянето на непридружени деца от руските власти в Руската федерация или в окупираните от тях райони в Украйна. Документирано е прехвърлянето на 31 деца от Украйна в Русия през май 2022 г., като е установено, че това е незаконно депортиране, което е военно престъпление. Комисията е загрижена относно информация относно мерки, които имат очевидната цел да позволят на определени деца да останат за продължителни периоди в Руската федерация.

Докладът съдържа и три случая, при които разследванията показват, че украинските власти са извършили нарушения на човешките права срещу лица, които са обвинени в сътрудничество с руските власти. Комисията изтъква отново значението на отчетността във всички нейни измерения, при пълно зачитане и грижа за правата на жертвите.

Пълният доклад, представен на Общото събрание на ООН, можете да намерите тук.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Свободният свят е с вас": Блинкен свири на китара в бар в Киев (ВИДЕО)

Напрежение между две държави заради нелегалната миграция

Ракетна атака в Крим: Пожар в района на летище "Белбек" (ВИДЕО)

Арестуваха за корупция генерал от руското министерство на отбраната

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 15.05 - Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Журналистът Валери Тодоров: Владимир Путин готви военна офанзива през лятото

От хуманни съображения: Обединеното кралство забрани износа на живи животни

Блинкен за студентите от Мариупол: Те са пример за духа и смелостта на Украйна

Еманюел Макрон препоръчва: Посетете Варна

Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com